Latest News

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Άρση μέτρων: Ανοίγει η εστίαση, ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Το επόμενο βήμα στην άρση μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού γίνεται...
αύριο Δευτέρα (25/5)   καθώς ανοίγει η εστίαση, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. 

 Τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα, έπειτα από δύο μήνες και πλέον, αλλά με νέους κανόνες. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδεις οι προετοιμασίες που έκαναν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για τα νέα δεδομένα, για την τήρηση των αποστάσεων των άλλων μέτρων προστασίας που έχουν οριστεί.   

Σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια έχουν τοποθετηθεί ταινίες σήμανσης, που καθορίζουν τις αποστάσεις.

 Υπενθυμίζεται ότι θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., στο κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό. Με τροπολογία παραχωρείται πρόσθετο εμβαδό στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ αναλυτική οδηγία για το τι πρέπει να προσέχουν οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, έχει εκδώσει ο ΕΦΕΤ.   

Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά  

 Μία εβδομάδα μετά την Κρήτη, αίρονται τη Δευτέρα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.  

 Από το λιμάνι του Πειραιά για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο – Καβάλα.   

Στα πλοία εφαρμόζεται ήδη νέο πρωτόκολλο επιβατών, που περιορίζει την πληρότητα στο 50%- ή το 55% σε περίπτωση πλοίου με καμπίνες. Πριν από την επιβίβαση, γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών, οι οποίοι συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.   

Στο πλοίο πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, σε όλους τους χώρους. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στο ταξίδι, τόσο για το πλήρωμα όσο και για τους επιβάτες. Με αφορμή την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, οδηγίες προς τους ταξιδιώτες εξέδωσε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Και σε αυτή την περίπτωση η μάσκα είναι υποχρεωτική, από την είσοδο στο αεροδρόμιο.   

Ανοίγουν αθλητικές εγκαταστάσεις   

Από τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση των πολιτών οι οργανωμένες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις.   Βασική προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι η συμπλήρωση και επίδειξη του «δελτίου καταγραφής αθλουμένου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».  

 Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται καταγραφή εισερχομένων- εξερχομένων, ενώ θα ισχύουν περιορισμοί στη χωρητικότητα, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.