Latest News

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Δήμος Πειραιά: Ψήφισμα για τα έργα της Cosco στην Πειραϊκή

Την αναστολή των έργων της Cosco στην Πειραϊκή ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ψήφισμα που...
ψηφίστηκε ομόφωνα ύστερα από πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού "Ανταρσία στο Λιμάνι" Θανάσης Διαβολάκης και τις όποιες τροποποιήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ε.Σ.Α.Λ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Από τα τέλη του Μαρτίου 2020 εκτελούνται από πλωτά μέσα εργασίες σε καθημερινή βάση στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά και την περιοχή της Σχολής Δοκίμων. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρατηρητής από την ξηρά αλλά προκύπτει και από σχετικό φωτογραφικό υλικό και βιντεοσκοπήσεις, γίνονται μετρήσεις, τοποθετούνται σημαδούρες και γίνεται βυθοκόρηση, το υλικό της οποίας μεταφέρεται και εναποτίθεται στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά απευθυνόμενο στους αρμόδιους φορείς:
1. Ζητά την αναστολή του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ και της ΣΜΠΕ όπως ορίζει η Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ. 
2. Καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στις νόμιμες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ενέργειες, για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και την τήρηση της νομιμότητας.

Το ψήφισμα  αυτό στάθληκε μέσω e-mail από τον συνδυασμό "Ανταρσία στο Λιμάνι" 
σχετικά μετην πρόταση που κατέθεσε, ο Θ. Διαβολάκης και διευκρίνισε τα εξής: 

"Η πρόταση που καταθέτω σήμερα δεν αντιστοιχεί στις θέσεις της Ανταρσία στο Λιμάνι. Εμείς είμαστε αντίθετοι συνολικά με το master plan της cosco και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Διεκδικούμε την άμεση επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ, χωρίς αποζημίωση στην Cosco και τη λειτουργία του λιμανιού κάτω από εργατικό-λαικό έλεγχο για την εξυπηρέτηση των λαικών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Είμαστε επίσης αντίθετοι με το λιμάνι στην Πειραική ανεξάρτητα από το αν θα εγκριθεί ή όχι από την Περιφερεια η ΜΠΕ. Προτείνουμε τη συγκεκριμένη απόφαση με στόχο να εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ελάχιστη αντίδραση στην παράνομη ενέργεια της εκκίνησης των έργων. Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι με την έγκριση αυτού του ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάνει το καθήκον του και έχει απαλλαγεί από τις ευθύνες του απέναντι στην ποιότητα ζωής και την υγεία του πειραικού λαού."

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΑσΛ ζήτησε επίσης από τη Δημοτική Αρχή Πειραιά άμεσα μέτρα κοινωνικής προστασίας των εργαζόμενων, των ανέργων και όων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.