Latest News

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Περιφέρεια Αττικής: Σταματήστε τα έργα στην Πειραική - Επιστολή Πατούλη σε Πλακιωτάκη & Χατζηδάκη


Την αναστολή των εργασιών για την επέκταση του λιμένα στην Πειραϊκή ζητά ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ...
σε επιστολή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας -Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη. 

Στην επιστολή ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης κοινής συνάντησης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα για το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στο master plan του ΟΛΠ Α.Ε., αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Αττικής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Κεντρικό θέμα της επιστολής είναι η εκτέλεση των εργασιών επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά και η δυνατότητα διερεύνησης της αναστολής των έργων μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 


Στην επιστολή ο Γ. Πατούλης αναφέρεται στην αδυναμία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε., λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 


Συγκεκριμένα επισημαίνει: «επειδή το έργο ξεκίνησε, εν μέσω πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα τα οποία οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα γνωμοδοτούσε επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των έργων του λιμανιού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν είναι δυνατόν να ανασταλούν οι εργασίες, μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. και τη συνέχιση των εργασιών σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους, βάσει των νέων δεδομένων, περιβαλλοντικούς όρους».


Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης κάνει αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την αναστολή των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ του έργου και υπογραμμίζει ότι:  


«Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων που υλοποιούνται με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον».