Latest News

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Καταγγελία: Χωρίς μέσα προστασίας οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα - Άθλιες συνθήκες στο αμαξοστάσιο Πειραιά

Χωρίς μέσα προστασίας εξακολουθούν να είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο Δήμο Πειραιά, ενώ άθλιες παραμένουν συνθήκες ...
στο αμαξοστάσιο.
Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, που σημειώνει τα εξής:
"Είναι προκλητικό πίσω από την «ατομική ευθύνη», κυβέρνηση και πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κρύβουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την αντιμετώπιση της σίγουρα δύσκολης και συνάμα πρωτόγνωρης κατάστασης, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η υγεία των εργαζομένων και της κοινωνίας, από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Πειραιά, προφανώς σε συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού κοινοποίησε οδηγία με το ωράριο που ισχύει και που είναι γνωστό σε όλους  και ζήτησε μάλιστα ενυπόγραφα, το προσωπικό να βεβαιώσει ότι έλαβε γνώση. Βέβαια εντελώς τυχαία ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ξέχασε να αναφέρει ότι μέσα στο ωράριο οι εργαζόμενοι δικαιούνται και διάλλειμα από την εργασία τους.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης δεν ξέχασε όμως μόνο αυτό.
Μαζί με την Δημοτική Αρχή ξέχασαν και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τον Γιατρό Εργασίας, την προληπτική ιατρική που δεν γίνεται, τους εμβολιασμούς που τείνουν να γίνουν άγνωστες λέξεις για τους εργαζόμενους. Αλλά πρωτίστως, με την πανδημία πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων που συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά την μάχη με τα απορρίμματα για μια πόλη καθαρή, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και η Δημοτική Αρχή ξέχασαν να μεριμνήσουν για την στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά ζήτησε τα αυτονόητα από την Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία και βλέποντας ότι η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί.
Ζητήσαμε μία φόρμα, μία μάσκα, ένα ζευγάρι γάντια, όλα μιας χρήσης καθώς και την ανάλογη ποσότητα σε αντισηπτικό για τον κάθε εργαζόμενο. Να υπάρχει μία συσκευασία αντισηπτικού σε κάθε όχημα ώστε ο οδηγός – χειριστής να μπορεί να απολυμαίνει τα μέρη που έρχεται σε επαφή (τιμόνι λεβιέδες κλπ) πριν από κάθε χρήση. Υποδείξαμε μέχρι και τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει η διανομή για να μην υπάρχουν προβλήματα.
Δυστυχώς όμως αντιμετωπιστήκαμε με χλεύη και ότι αν θα τα φέρουν θα τα πάρουμε στα σπίτια μας, ισχυρίστηκε κυνικά ο αντιδήμαρχος.
Αντισηπτικό όποτε υπάρχει και αυτό με το σταγονόμετρο, φόρμες ανύπαρκτες, ένα ζευγάρι γάντια και μία μάσκα για ένα μήνα όπως υποδεικνύει η προϊσταμένη της αποθήκης υλικών …. Δηλαδή την μάσκα και τα γάντια μιας χρήσης θα τα φοράνε και θα τα ξαναφοράνε οι εργαζόμενοι ….!!! 
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Κίνησης Οχημάτων – Μηχανημάτων  υποδείκνυε στους εργαζόμενους του τμήματος να πάνε να τα αγοράσουν μόνοι τους.
Αλλά δεν μας παραξενεύει το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει όπως και η κυβέρνηση τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των είχε καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Τότε κατηγορηθήκαμε από την δημοτική αρχή για τις καταγγελίες μας και το ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ».
Οι παρακάτω φωτογραφίες όμως δεν είναι από τότε, είναι από το σήμερα που αποδεικνύουν ότι παρά τις παρεμβάσεις του Σωματείου και δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Μπορεί για μία ημέρα να εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, γιατί οι αρμόδιοι είχαν ειδοποιηθεί (???) ότι θα έρθει για έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά από την άλλη μέρα επανήρθαμε στην «κανονικότητα»….
Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας του Δήμου Πειραιά στους εργαζόμενους της υπηρεσίας Καθαριότητας. Με αυτά τα μέσα και κάτω από αυτές τις συνθήκες πολεμάνε οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Πειραιά.
Οι εισαγγελικές αρχές όμως παρεμβαίνουν μόνο όταν οι εργαζόμενοι υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους και απεργούν, τότε τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, τώρα ακόμα και σε αυτές τις καταστάσεις κάνουν πως δεν βλέπουν και σιωπούν…
Η Δημοτική Αρχή Πειραιά να μην εφαρμόζει μόνο τα μέτρα διευκόλυνσης που της παρέχει η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν και μέτρα διευκόλυνσης προμήθειας των απαραίτητων υλικών καθαρισμού και απολύμανσης και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Γιατί τα αγνοεί προκλητικά βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων;















ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ