Latest News

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 32 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα

Τέσσερα άτομα εξέπνευσαν το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στα 32, ενώ άλλα 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό...

στους 1061.

    

Εξήντα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Δώδεκα είναι γυναίκες και οι 57 άνδρες. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 47 είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα. 

Η μέση ηλικία όσων έχασαν την ζωή τους ήταν τα 73 έτη και σε αυτή την λίστα συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες.    Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 14.263 τεστ. 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα

 Ο μέσος χρόνος εκδήλωσης ανησυχητικών συμπτωμάτων, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι πέντε μέρες τουλάχιστον. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που εκδηλώνουν βαρύτερη συμπτώματα νοσηλεύονται την 7η ημέρα.

 «Για το τραγικό γεγονός του θανάτου, είναι 14 με 20 ημέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Για αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου δέκα ημέρες.   

Σήμερα, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, με τα ειδικά φάρμακα που θα χορηγούν οι γιατροί των νοσοκομείων, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού. 

Η χορήγηση του συνδυασμού φαρμάκων θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα επικαιροποιούνται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα νεότερα κλινικά δεδομένα.    

 Η επιτροπή, υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών σε ασθενείς με τη νέα νόσο, σύμφωνα με τις προτάσεις της προέδρου της ελληνικής εταιρείας αιμόστασης.    

Ξεκίνησε μελέτη στην Ελλάδα  

 Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει στην χώρα μας η εκπόνηση μελέτης για το κατά πόσο το χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη μπορεί να προλάβει τις σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου ένα μήνα. Το φάρμακο χορηγείται εδώ και χρόνια σε ασθενείς με περικαρδίτιδα για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος. Τώρα χορηγείται και σε ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας. Η μελέτη θα συμπεριλάβει συνολικά 300 ασθενείς.