Latest News

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Σε ρότα αλλαγών η ακτοπλοϊα και τα λιμάνια

Παρουσιάστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και φέρνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα...
με ίσους κανόνες και αρχές για όλους, ρυθμίσεις για τα λιμάνια, αλλά και κίνητρα στους λιμενικούς που υπηρετούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο  θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Είναι βέβαιο ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνονται όλα τα κακώς κείμενα απότοκα της αλόγιστης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Εντός του παρόντος έτους προγραμματίζεται η κατάθεση νομοσχεδίων τομειακού χαρακτήρα, που θα έχουν το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ναυτιλίας».
Πιο αναλυτικά ρυθμίζονται τα εξής:
  • Η επέκταση των δικαιούχων προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μέτρο κάτοικοι σε δήμο έδρας του οποίου βρίσκεται σε νησί.
  • Η δυνατότητα να παραμένουν δικαιούχοι του μέτρου για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους, ώστε να μπορούν να μετοικήσουν δίχως να απολέσουν αυτήν την ιδιότητα αμέσως.
  • Η υποχρέωση που αφορά τη γνωστοποίηση της μείωσης της τιμής για κάθε κατηγορία υγρού καυσίμου κίνησης.
  • Η παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΜΙ) μέχρι και τις 30-4-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για επιπλέον ένα τετράμηνο έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα 34 νησιά της επικράτειας που εφαρμόζεται.