Latest News

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Όταν η αδιαφορία σκοτώνει στον Πειραιά...

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της ασύλληπτης τραγωδίας με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών που κάηκε ζωντανό στην πυρκαγιά...
σε κτήριο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά.


Το χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτήριο είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του περασμένου καλοκαιριού με επίκεντρο τη Μαγούλα. Μετά από έλεγχο είχε κριθεί καταδεφιστέο, αλλά οι διαδικασίες  φαίνεται πως είχαν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Το μόνο που είχε γίνει τις πρώτες ημέρες ήταν να μπουν κορδέλες γύρω από το ετοιμόρροπο κτήριο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις γραμμές του Τραμ στον κεντρικό οδικό άξονας εξόδου από τον Πειραιά προς την παραλιακή.
Εδώ και καιρό στο κτήριο είχαν βρει καταφύγιο άστεγοι αλλοδαποί Ρομά που ζούσαν με τις οικογένειες τους, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Στο εγκαταλελειμμένο οίκημα, όπου ένα μέρος της οροφής ήταν κατεστραμμένο, μαζί με την οικογένεια του άτυχου κοριτσιού διέμεναν 20-25 επιπλέον άτομα εκ των οποίων τα 9 ήταν παιδιά.
Τα παιδιά ρακένδυτα και σε άθλια κατάσταση, υπήρξαν θύματα εκμετάλλευσης από τους γονείς τους καθώς είχαν ειδωθεί πολλές φορές να επαιτούν στους δρόμους και στα φανάρια της περιοχής.
Στη γειτονιά διαμαρτύροταν για την κατάσταση με τους Ρομά, καθώς, όπως καταγγέλλουν, το κτήριο είχε μετατραπεί σε εστία ρύπανσης από τα απορρίμματα, ενώ δεν ήταν πρώτη φορά που ξέσπασε φωτιά. 
Οι αρμόδιοι δεν μπορεί να μην γνώριζαν το πρόβλημα με τους Ρομά αφού το κτήριο βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο. Απλώς αδιαφόρησαν για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παράνομη διαμονή οικογενειών με μικρά παιδιά σε κτήριο που είχε κριθεί ότι κατεδαφιστέο. 
Άλλωστε, αυτή δεν είναι μοναδική ανάλογη περίπτωση, καθώς συχνά ομάδες Ρομά κάνουν κατάληψη σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται να πράξει τα νόμιμα, λες και αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τον Πειραιά. 

Μέχρι φυσικά να γίνει το κακό και να καεί ζωντανό ένα παιδάκι για ν' αποδειχθεί ότι σκοτώνει η αδιαφορία...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ