Latest News

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Διπλωματικό πόκερ με την τραγωδία του Μπόινγκ- «Πλαστό το βίντεο - Δεν το ρίξαμε» λένε οι Ιρανοί!

Αντικείμενο διπλωματικής διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί η συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης...
λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Η απώλεια των 176 ανθρώπων έχει τεθεί στο περιθώριο, καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το γεγονός, προκειμένου να διατηρήσουν την ένταση μεταξύ τους. Οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από τον Καναδά και τη Βρετανία, υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, έστω και αυτό συνέβη κατά λάθος.
Το βίντεο που παρουσίασαν οι New York Times δείχνει εικόνα ενός αεροσκάφους να πλήττεται από πύραυλο και να καταπέφτει φλεγόμενο στην επιφάνεια της Γης. Οι Ιρανοί, ωστόσο, απορρίπτουν την υπόθεση της κατάρριψης και θεωρούν ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι πλαστό, ενώ κάνουν λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον τους.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενώ αρχικά υπήρξε αναφορά για «μηχανική βλάβη», όπως υποστηρίζουν και οι Ιρανοί, στη συνέχεια δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση-θέση, ενώ διέρρευσε πως η ουκρανική κυβέρνηση δεχόταν εντονότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να «χρεώσει» στο Ιράν την πτώση του αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες.
Η Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το αεροπορικό δυστύχημα, προσκάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ και την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, να μεταβεί στο Ιράν και να λάβει μέρος στην έρευνα των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους.
Σε μία προσπάθεια να φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos προσφέρθηκε να μελετήσει τις εικόνες που κατέγραψαν οι ρωσικοί δορυφόροι από το Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Η λογική των Ρώσων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι δορυφόροι θα έχουν καταγράψει τις πορείες όλων των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε.