Latest News

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Πόσο κοστίζουν στο Δήμο Πειραιά τα υψηλά επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)

Ακριβά πληρώνει ο Δήμος Πειραιά τα υψηλά επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών...
και Δανείων

Γράφει ο Τάσος Κάρλες*



Στη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) της 11ης Οκτωβρίου 2019 με θέμα «Το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020 και η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»  κατά την διάρκεια της συζήτησης, έθεσα το θέμα της μείωσης των Επιτοκίων των Δανείων που παίρνουν οι Δήμοι από το Τ. Π. και Δανείων.

Το Τ. Π. και Δανείων τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και, όπως αναγράφεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι ο μοναδικός Δημόσιος Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός που αποτελεί τον κατ’ εξοχήν συνεργάτη των Δήμων εκτελώντας έναν διπλό ιδιαίτερα σημαίνοντα ρόλο: αυτόν του σημαντικότερου φορέα Περιφερειακής Ανάπτυξης (αναπτύσσοντας μια σειρά χρηματοδοτικών προγραμμάτων απόλυτα  προσαρμοσμένων στις επενδυτικές ανάγκες των Δήμων), καθώς και τον κύριο διαχειριστή των Κεφαλαίων των Δήμων (αποτελώντας τον αποκλειστικό συνεργάτη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ για την απόδοση στους Δήμους παντός είδους Προσόδων και Επιχορηγήσεων). 
Το Τ. Π. και Δανείων κατά το παρελθόν έχει προβεί πολλές φορές σε αναχρηματοδότηση συναφθέντων Δανείων μειώνοντας τα επιτόκια ή επιμηκύνοντας το  χρόνο αποπληρωμής τους, (πάντα βέβαια με νόμους όπως π.χ. το Ν.4316/2014, το Ν.4445/2016 και πολλούς άλλους κατά το παρελθόν). 
Το 4,30% επιτόκιο που πληρώνει ο Δήμος του Πειραιά είναι πάρα πολύ υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι το Κράτος δανείζεται, πλέον, με αρνητικό επιτόκιο.

Αυτό που ζήτησα κατά τη συνεδρίαση και κατεγράφη στα πρακτικά, ήταν τη μείωση των επιτοκίων τόσο για τα χορηγούμενα δάνεια όσο και για τα ήδη χορηγηθέντα. Η Επιτροπή αναμένεται να πάρει απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση, όπου θα είναι το θέμα έτοιμο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για να δούμε το όφελος που μπορεί να αποκομίσει ο Δήμος του Πειραιά: 
  • με επιτόκιο 4,30% ο Δήμος πληρώνει ετήσια δόση 7.224.196,57€ και αυτή τη δόση θα πληρώνει μέχρι και το 2051, ενώ 
  • με μειωμένο επιτόκιο π.χ. 2,30% θα πληρώνει 5.629.568,00€, κερδίζοντας περίπου 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2051. 

* Ο Τάσος Κάρλες είναι πρώην Αντιδήμαρχων Πειραιά