Latest News

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: "Καπνός" τα μέτρα για τη ρύπανση από τα πλοία - Νέο master plan της ΟΛΠ Α.Ε. μέσα στον Αύγουστο



"Καπνός" φαίνεται πως σκεπάζει τα μέτρα για τον περιοσρισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία της ακτοπλοϊας και της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά...
ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα υπαρκτό, αλλά δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει  για την προστασία του περιβάλοντος και των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τους καπνούς από τα φουγάρα των πλοίων. 
Ο ίδιος ανέφερε πως σε συνεργασία με το ΣΕΕΝ πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ναυτιλία με το αυξημένο κόστος που προκαλεί η εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Το νέο τροποποιημένο master plan 
Εντός του Αυγούστου αναμένεται το νέο τροποποιημένο master plan των επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ στον Πειραιά, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες στο κτήριο του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε εάν το νέο master plan θα είναι από μηδενική βάση ή θα υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις στο προηγούμενο που είχε καταθέσει η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, λέγοντας απλά ότι υπάρχει μια συνέχεια και μένει να δούμε τι ακριβώς θα καταθέσει η εταιρεία μέσα στον Αύγουστο με στόχο εντός του έτους να έχουν λυθεί τα προβλήματα και να ξεκινήσουν η υλοποίηση της επένδυσης που σε κάποια σημεία συναντά αντιδράσεις, όπως η επέκταση του λιμανιού της κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες.
Αλλαγή μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών 
Ο υπουργός προανήγγειλε την αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών, η αξιοποίηση των οποίων έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη ο ΥΕΝ έχει συναντηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ και όπως ανέφερε προχωρά η αλλαγή της φιλοσοφίας αξιοποίησης, με προτεραιότητα στα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε λιμάνι χωριστά. 
Ο Γ. Πλακιωτάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους πρέσβεις του Κατάρ και του Άμπου Ντάμπι, εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα των λιμανιών.
Ο ΥΕΝ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης.