Latest News

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Δικαίωμα στον καθαρό αέρα!



Από τη Δήμητρα Βήνη* 

Η πρωτοβουλία πολιτών Πειραιά κατά της δυσοσμίας, στην πρώτη της ανακοίνωση στις 28/7/2019 ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι μετρήσεις που...
διενεργούνται από τους επιστημονικούς φορείς, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Δημόκριτο και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στον Πειραιά. 

Τις επόμενες ημέρες βγήκαν στο φως οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που διενεργεί μετρήσεις από 8μήνου στις δεξαμενές της OIL ONE εντός του πολυχώρου λιπασμάτων. 
 Οι διατυπώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου μόνο σαφείς δεν είναι , αφού μετά από την πολύμηνη παρακολούθηση, δεν δίνει ούτε μία καταμετρημένη τιμή από τις μετρήσεις του, αλλά περιορίζεται σε σχετικές συγκρίσεις με το χειμερινό δίμηνο! 
Στην όλη ασάφεια προστίθενται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρατηρήσεις περί ανέμων που πνέουν στην περιοχή και κάνουν αναλόγως το φαινόμενο της διασποράς των ρύπων εντονότερο .Αυτό που εν τέλει αξίζει να κρατηθεί από την έκθεση αυτή είναι η παραδοχή ότι από τις δεξαμενές εκλύεται βενζόλιο, συνεπώς δεν πρόκειται για μια απλή δυσοσμία αλλά ενδεχομένως για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την Δημόσια Υγεία των κατοίκων από την πτητική ουσία ΒΕΝΖΟΛΙΟ η οποία είναι αιματοτοξική και συσχετίζεται με περιστατικά λευχαιμίας σε ενήλικες και παιδιά.Οι κάτοικοι του Πειραιά και ιδιαίτερα της Πειραϊκής χερσονήσου, στην απέναντι άκρη της Δραπετσώνας στον προλιμένα ,είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από τους ρύπους της ακτοπλοΐας και των κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται καθημερινά μέσα στις γειτονιές του.

 Για άλλη μια φορά η κοινωνία των πολιτών βρίσκεται μπροστά από την Πολιτεία, κινητοποιείται και διεκδικεί να ληφθούν άμεσα μέτρα έως και διακοπή της λειτουργίας των ρυπογόνωνμονάδων για την προστασία του περιβάλλοντος , της ποιότητας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας, ενώ η Πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα της ρύπανσης ως υπαρκτό(σημερινή δήλωση υπουργού Ναυτιλίας), αλλά φαίνεται απρόθυμη να πάρει μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.


* Η Δήμητρα Βήνη είναι παιδίατρος, νεοεκλεγμένη κοινοτική συμβούλος του συνδυασμού "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ"