Latest News

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ :Ποιους «κόβει» ο Μητσοτάκης από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ - Ποιοι μπαίνουν και ποιοι πάνε Αυτοδιοίκηση (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Η ανανέωση που θα υπάρξει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ σημαίνει ότι εκτός θα μείνουν αρκετά πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων...
πρώην βουλευτές.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρώην βουλευτές δεν θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, με πολλούς να έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή τους, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που κάνουν τη στροφή προς την Αυτοδιοίκηση, είτε βλέποντας το… φάσμα του κοψίματος είτε διαβλέποντας ότι στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι δύσκολοι καιροί για «πρώην».
Πάντως, υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τον χρόνο των εκλογών, ενώ, ακόμα σημαντικότερα, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα εθνικά ψηφοδέλτια. Και αυτό γιατί διακεκηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την ποσόστωση και στις εθνικές κάλπες, όπως θα το κάνει και στον «Κλεισθένη», από το σημερινό 30% ανά την επικράτεια στο 40% και μάλλον ανά εκλογική περιφέρεια.
Αυτό είναι και το βασικό σενάριο, αν και υπάρχει και η πιθανότητα, εντέλει, η αύξηση του 40% να ισχύσει σε επίπεδο επικράτειας. Πρόκειται για αλλαγή που αποτελεί «τορπίλη» για τους σχεδιασμούς των κομμάτων, ιδίως στα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας, εκεί που οι θέσεις ήταν μετρημένες. Με τα σημερινά δεδομένα, σε ένα ψηφοδέλτιο με π.χ. έξι θέσεις, ήταν υποχρεωτική η παρουσία δύο γυναικών. Πλέον, όμως, αν ισχύσει η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για 40% ανά εκλογική περιφέρεια, σε εκείνο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να υπάρχουν τρεις γυναίκες και ούτω καθ’ εξής.
Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τελική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης ήταν υπέρ ακόμα και της ποσόστωσης του 50%, κάτι που πάντως απέκλεισε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Αλέξης Χαρίτσης. Η διαφορά, όμως, για ποσόστωση στην επικράτεια ή ανά Περιφέρεια είναι κρίσιμη, μια και ένα κόμμα μπορεί ίσως να «ρεφάρει» με περισσότερες γυναίκες σε ψηφοδέλτια μεγάλων περιφερειών, προκειμένου να αποφύγει «χειρουργικούς» χειρισμούς σε μικρότερες περιφέρειες, όπου οι θέσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, το πολύ.
Βεβαίως, στη ΝΔ υπάρχει ετοιμότητα στο επίπεδο του 90% για τα εθνικά ψηφοδέλτια και απομένουν μικρές λεπτομέρειες, ώστε να αποκρυσταλλωθούν τελικά. Όπως και να έχει, πάντως, η ΚΟ της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι σημαντικά διαφορετική εν σχέσει με την τελευταία «μεγάλη» που αριθμούσε 129 βουλευτές το 2012, μετά τις δεύτερες εκλογές του έτους εκείνου.
Δεύτερη ευκαιρία
Αρκετοί πρώην βουλευτές της ΝΔ, λοιπόν, μετά από ένα μακρύ διάστημα αποχής και με την προοπτική της αύξησης της κοινοβουλευτικής δύναμης της παράταξης, έχουν βάλει πλώρη για επιστροφή στη Βουλή.
Αρχής γενομένης από τη Β΄ Αθηνών, την επανεκλογή τους διεκδικούν στον Βόρειο Τομέα ο άλλοτε βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Στην Α΄ Αθηνών, υποψήφια εκ νέου θα είναι η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η οποία εσχάτως ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία και περπατά όλο το κέντρο της Αθήνας.
Στην Α΄ Πειραιώς, την επανεκλογή του θα διεκδικήσει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Δυναμική επιστροφή κάνει, ακόμα, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, παρά τα σενάρια για αλλαγή περιφέρειας, παραμένει στη Ροδόπη, όπου η ΝΔ δεν έχει εκλέξει βουλευτή το 2015. Εκ νέου υποψήφιος θα είναι στη Βοιωτία ο βουλευτής Γιάννης Καράμπελας που αποχώρησε το 2015, αλλά επανήλθε, ενώ στην Εύβοια επιστρέφει ο Κώστας Μαρκόπουλος που θα είναι υποψήφιος, αν και δεν είχε εκλεγεί με τη ΝΔ το 2012.
Στην Ηλεία, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Κοντογιάννη, ενώ υποψήφια θα είναι και η πρώην βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου που έχασε την έδρα της το 2015.
Στην Ημαθία, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ενώ στα Δωδεκάνησα δυναμική επιστροφή κάνει ο Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος έμεινε εκτός.
Στην Ξάνθη, «comeback» λέγεται πως θα επιχειρήσει ο Αλέξανδρος Κοντός.
Στην Κέρκυρα, ο Στέφανος Γκίκας που κατάφερε και εξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά έχασε την έδρα του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, δυναμική επανεκκίνηση κάνει ο Μάξιμος Σενετάκης, ενώ στα Χανιά θα είναι ξανά υποψήφιος, κατά πάσα πιθανότητα, ο Μανούσος Βολουδάκης.
Στην Καβάλα, επιστρέφει ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, ενώ εκ νέου υποψήφια στην Καρδίτσα θα είναι η Ασημίνα Σκόνδρα.
Στα Γιάννενα, ο Σταύρος Καλογιάννης διεκδικεί με αξιώσεις την επιστροφή του στη Βουλή, στην Κοζάνη θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, στα Γρεβενά ο Τιμολέων Κοψαχείλης και στην Πέλλα ο προερχόμενος από το «σαμαρικό» μπλοκ, Διονύσης Σταμενίτης.
Στην Κόρινθο, υποψήφιος θα είναι ο πρώην υπουργός Νίκος Ταγαράς, ενώ στη Λακωνία επανέρχεται η Φεβρωνία Πατριανάκου.
Στη Μεσσηνία, ζωτικό χώρο διεκδικεί ο διαχρονικός αντίπαλος του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ στην Πιερία θα είναι ξανά υποψήφια η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και στη Φθιώτιδα η Έλενα Μακρή-Θεοδώρου.
Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Σπήλιος Λιβανός.
Στις Σέρρες, μάλλον θα είναι εκ νέου στο ψηφοδέλτιο ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ενώ στα Τρίκαλα ισχυρά ερείσματα διατηρεί ο Ηλίας Βλαχογιάννης.
Τέλος, στη Φωκίδα επανακάμπτει η Ασπασία Μανδρέκα και στη Χαλκιδική έχει κρατήσει σημαντικές δυνάμεις ο Ευθύμιος Καρανάσιος.
Ποιοι κόβονται
Βεβαίως, στις λίστες θα πέσει και «μαχαίρι». Για παράδειγμα, εκτός ΝΔ είναι ουσιαστικά ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, με δεδομένες και τις περιπέτειές του με τον νόμο.
Ακούγεται έντονα, ακόμα, ότι μπορεί εν τέλει να μην είναι στα ψηφοδέλτια και ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, αν και δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά. Από το ψηφοδέλτιο της Β΄ Πειραιώς αποχωρεί μετά από σειρά ετών ο Τάσος Νεράντζης. Από την πολιτική έχουν δηλώσει πως αποχωρούν οι πρώην υπουργοί Σπύρος Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στον Έβρο μάλλον αποχωρεί, ίσως υπέρ του γιου του, Χρήστου, που ακούγεται για το τοπικό ψηφοδέλτιο, ενώ δύσκολη θεωρείται η παρουσία στο ψηφοδέλτιο και του Άκη Γεροντόπουλου, αν και έχει εκλεγεί στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
Προς το κόψιμο οδεύει στη Θεσπρωτία ο Αντώνης Μπέζας, ενώ ίδια μοίρα φαίνεται πως έχουν ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Κώστας Κλειτσιώτης στην Καβάλα, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος στη Φθιώτιδα και ο Θανάσης Νταβλούρος στην Αχαΐα. Σημαντικές πιθανότητες να μείνει εκτός έχει και ο πρώην βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, και το ίδιο φαίνεται πως ισχύει για τον Κωνσταντίνο Κόλλια στην Κόρινθο, ενώ εκτός μένει στη Μεσσηνία ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Στην Πιερία, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος έχει εκλεγεί στην προεδρία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και δύσκολα θα είναι υποψήφιος, ενώ εκτός φαίνεται πως θα μείνει στις Σέρρες και ο Μενέλαος Βλάχβεης.
Εκτός ψηφοδελτίων, ακόμα, στην Πιερία ο Δημήτρης Χριστογιάννης, στην Πρέβεζα ο Δημήτρης Τσουμάνης, στα Τρίκαλα ο Μιχάλης Ταμήλος και στη Χίο ο Κωστής Μουσουρούλης.
Εκτός μετά…θυέλλης έμεινε στα Χανιά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη δεν αφήνει χώρο στο ψηφοδέλτιο για την πρώην υφυπουργό Κυριάκο Βιρδιβάκη, ο οποίος, όμως, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχει και συγγενική σχέση με την οικογένεια. Σημειωτέον, υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων, αφού δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, θα είναι ο πρώην σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και πρώην υποψήφιος με τη ΝΔ Δημοσθένης Δαβέττας, ενώ με την Ένωση Κεντρώων, αφού έκανε ένα διάλειμμα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, θα είναι η πρώην βουλευτής Χίου Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη.
Ποιοι πάνε στην Αυτοδιοίκηση
Υπάρχουν, σημειωτέον, και ορισμένες περιπτώσεις βουλευτών που κάνουν στροφή στην Αυτοδιοίκηση.
Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος διεκδικεί τον Δήμο Βριλησσίων με αξιώσεις. Υποψήφια δήμαρχος Βέροιας θα είναι η Γεωργία Μπατσαρά, ενώ ο πρώην βουλευτής Πέλλας Δάνης Τζαμτζής θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Υποψήφιος δήμαρχος στη Σπάρτη θα είναι ο Γρηγόρης Αποστολάκης, στην Ήλιδα ο Τάκης Αδρακτάς, στον Πηνειό ο Ανδρέας Μαρίνος, στη Λευκάδα ο Θεόδωρος Σολδάτος και στη Φλώρινα ο Στάθης Κωνσταντινίδης.
του Γιώργου Ευγενίδη 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο