Latest News

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Υπερψηφίστηκαν οι «Πρέσπες» από τα Σκόπια – Στην Αθήνα το «μπαλάκι»

Η Βουλή της ΠΓΔΜ υπερψήφισε με πλειοψηφία άνω των 80 ψήφων το σύνολο των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση... του Συντάγματος. 

Έτσι ξεκλειδώνει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.
«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Προ δύο ημερών, ο κ. Ζάεφ είχε τονίσει πως το αλβανόφωνο BESA αντιδρούσε στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια με αποτέλεσμα να μη διαθέτει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.