Latest News

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Κομισιόν: Η ΛΑΡΚΟ έχει 2 μήνες να επιστρέψει 135 εκ ευρώ

Την ώρα που η ΔΕΗ δείχνει το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριότητα για την «διάσωση» της ΛΑΡΚΟ (χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία), η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν...
135,8 εκ. εντός δυο μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή από την χώρα της απόφασης του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω απόφαση καταδίκασε τη χώρα για μη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014, η οποία υποχρέωσε την Ελλάδα να ανακτήσει από την «LARCO General Mining and Metallurgical Company SA» παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση χορηγήθηκε στην ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου.
Πρακτικά, όπως εξηγούν παράγοντες από τον ενεργειακό κλάδο, η κίνηση αυτή έρχεται να ασκήσει έξτρα πιέσεις ώστε η ΛΑΡΚΟ να μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης και πώλησης των παγίων με χωριστούς διαγωνισμούς.
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αποδείξει ότι η ενίσχυση πράγματι ανακτήθηκε. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας από το Δικαστήριο να επιβάλει στο εν λόγω κράτος-μέλος κατ’ αποκοπή πρόστιμο και χρηματικές ποινές.