Latest News

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πύργος: Η πιο ψηλή "φούσκα" στον Πειραιά!












Από τον Κύρο Παληκάρη

Ο Πύργος με 25 ορόφους και 84 μέτρα ύψος, δεν ξέρουμε αν είναι η μεγαλύτερη επικοινωνιακή "φούσκα" στο Δήμο Πειραιά, αλλά σίγουρα ήταν η...

 πιο ψηλή!

Την τελευταία 20ετία κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της προαναγγέλλει ότι θα κάνει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κτιρίου που αποτελεί σήμα κατατεθέν στο λιμάνι του Πειραιά. 


Ήδη από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλοι διαγωνισμοί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να βρεθεί τελικά λύση. 


Μέχρι τώρα μόνο συζητήσεις και προτάσεις που δεν κατέληξαν πουθενά (Λογοθέτης - Αγραπίδης), ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που δεν προχώρησε (Φασούλας),  ανακοινώσεις για διαγωνισμό που δεν έγινε τίποτα (Μιχαλολιάκος). 


Άγνωστοι παραμένουν οι όροι και προϋποθέσεις του διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό ο νυν Δήμαρχος Γ. Μώραλης.  (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)


Πάντως, τα παλαιότερα σχέδια της αξιοποίησης  του Πύργου περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων,  την στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών του Πειραιά, το άνοιγμα ενός εστιατορίου με πανοραμική θέα στον τελευταίο όροφο, καθώς και την προσφορά γραφειακών χώρων σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.


Ιστορικό

Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, παρέμεινε όμως κουφάρι μετά την πτώση της Χούντας και σήμερα είναι ορατός από όλα τα σημεία του λιμανιού, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Ακριβώς αυτό το στοιχείο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί και ο δήμος στον επικείμενο διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή τη φορά οι προσπάθειες δε θα πέσουν και πάλι στο κενό:για ένα κτίριο που είχε εξαρχής το μειονέκτημα της προβληματικής πρόσβασης και στάθμευσης σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή...