Latest News

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ποιους κόβει από τις λίστες της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η επόμενη μάχη θα είναι αυτή της υπευθυνότητας απέναντι στον λαϊκισμό». Αυτό διαμηνύει μέσω του «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη..
, υποδεικνύοντας, έτσι, και τη στρατηγική του κόμματος στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, μετά και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά και του διαγγέλματος του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, το οποίο οι «γαλάζιοι» επιτελείς διάβασαν ως το «εναρκτήριο λάκτισμα» μιας μακράς και σκληρής προεκλογικής περιόδου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., άλλωστε, έχει πει σε συνομιλητές του -τόσο τους προηγούμενους μήνες όσο και κατά τη διάρκεια των σύντομων διακοπών του στα Χανιά- ότι περιμένει αύξηση της πόλωσης από μέρους της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να πλήξει τη Ν.Δ. και να ανακόψει τη δυναμική της προς την εξουσία. Αυτή η εκτίμηση, συνεπώς, επιβεβαιώθηκε για τους «γαλάζιους» επιτελείς μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπου επανήλθαν δίπολα και διαχωριστικές γραμμές με ένταση, ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε ακόμα και νύξεις για επικείμενες ποινικές διώξεις, «φωτογραφίζοντας» εξελίξεις σε υποθέσεις που είναι ακόμα στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης, όπως αυτή της Novartis.
Ήταν, δε, αυτό το διάγγελμα του κ. Τσίπρα που εμπέδωσε την άποψη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός θα παίξει όσα χαρτιά έχει στα χέρια του από δω και πέρα, όχι για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να περιορίσει την ήττα του και να αφήσει πίσω του «καμένη γη», όπως το έθεσε προ ημερών και ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Από κει και πέρα, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν στο «Π» ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να μπει στη λογική του «κλεφτοπολέμου», όπως ενδεχομένως θα ήθελε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη από μια δομική σύγκρουση.
Άλλωστε, μπορεί ανά καιρούς «γαλάζια» στελέχη να ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τον τόνο συνεχίζει να δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει στη λογική του «θετικού αφηγήματος» και του προγραμματικού λόγου, εκτιμώντας ότι στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. δεν θα ψηφιστεί από τους πολίτες με τη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», αλλά γιατί θα έχει εμπεδωθεί στους πολίτες η πεποίθηση ότι μετά την «καταστροφική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.», όπως το θέτουν στην οδό Πειραιώς, η Ν.Δ. -αν μη τι άλλοδιαθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αυτό ακριβώς το «ολιστικό» σχέδιο αναμένεται να αναπτύξει λεπτομερώς στην ομιλία του στη ΔΕΘ, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας σε παραμέτρους όπως η μείωση της φορολογίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού κόστους για πολίτες και επιχειρήσεις, η διαμόρφωση ενός βελτιωμένου επενδυτικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων για ένα ευρύ φάσμα τομέων, το οποίο περιλαμβάνει την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Τάξη, την Πολιτική Προστασία κ.ο.κ.
«Θα είναι ένα σχέδιο εντελώς διαφορετικό από τη δέσμη παροχών την οποία ανακοινώνει η κυβέρνηση με το βλέμμα μόνο στην κάλπη», εξηγούσε στο «Π» κεντρικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται σαφές ότι η Ν.Δ. επιδιώκει να απαντήσει με τον προγραμματικό της λόγο στην επιχείρηση αναβίωσης της πόλωσης που επικράτησε την περίοδο 2014-2015. «Θα κάνουμε ό,τι δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση του λαϊκισμού, του κυνισμού, της τοξικής ατμόσφαιρας, αυτό που πάνε τώρα ξανά να αναβιώσουν με όλους τους τρόπους έως το τέλος», υπογράμμισε ενδεικτικά η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας των συνεργατών του από το ολιγοήμερο θερινό διάλειμμα που έκαναν δεν έχει ακόμα κλείσει ο φάκελος της ΔΕΘ, μιας και υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες για βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου της Ν.Δ.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, οι ρυθμοί θα ανέβουν, αν και στο «γαλάζιο» επιτελείο θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα και στην παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, μιας και αυτή μπορεί να μεταβάλει άρδην τους σχεδιασμούς της οδού Πειραιώς, λόγω αλλαγής δεδομένων. Μονοεδρικές και περιοδείες Πέραν της κατάρτισης του φακέλου για την παρουσία του στη ΔΕΘ -για την οποία, σημειωτέον, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από περιφερειακά, όσο και από ξένα ΜΜΕ-, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολύ και στην εξωστρέφεια του κόμματος, γι’ αυτό και συνεχίζει τον κύκλο των περιοδειών του, τον οποίο θα κλιμακώσει από τη ΔΕΘ και μετά.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε, όπως είχε γράψει το «Π» το περασμένο Σάββατο, στη Ζάκυνθο χθες, Παρασκευή, ενώ γι’ αυτήν την εβδομάδα προγραμματίζεται επίσκεψή του στα Γρεβενά, κάτι που είχε μείνει ως εκκρεμότητα λόγω της ακύρωσης περιοδειών του προέδρου της Ν.Δ. εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι στη Ν.Δ. έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις μονοεδρικές περιφέρειες, όπως είναι τόσο η Ζάκυνθος όσο και τα Γρεβενά, μιας και θεωρούνται «βαρόμετρο» για την προοπτική εξουσίας ενός κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι στις δεύτερες εκλογές του 2015 η Ν.Δ. κέρδισε μόλις 2 από τις 7 μονοεδρικές περιφέρειες, την Ευρυτανία και τη Λευκάδα, και αυτές οριακά. Πλέον, όμως, στην οδό Πειραιώς υπάρχει προσδοκία για πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε αρκετές μονοεδρικές, ιδίως σε αυτές όπου η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή. Πάντως, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τη σκυτάλη θα πάρουν τα κλιμάκια βουλευτών, γραμματέων, μελών της Πολιτικής Επιτροπής και λοιπών στελεχών της Ν.Δ., που θα ξεκινήσουν να περιοδεύουν από τις 3/9 στους νομούς της Βορείου Ελλάδος, με 16 κλιμάκια να προβλέπεται να επισκεφθούν 14 νομούς. Όπως έγραφε το «Π», διπλό κλιμάκιο θα βρεθεί σε Έβρο και Κοζάνη, περιοχές στις οποίες η οδός Πειραιώς δίνει μεγάλη σημασία. Από κει και πέρα, από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, θα λάβουν χώρα πάνω από 15 «γαλάζιες» εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε γίνει και πέρυσι, αν και αυτήν τη φορά -και με δεδομένη την προοπτική διακυβέρνησης του κόμματος- και το πρόγραμμα είναι διανθισμένο αλλά και η συμμετοχή ενισχυμένη.
«Κόβει» παλιούς και βάζει νέους ο Μητσοτάκης
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον πρώην υπουργό και βουλευτή Χανίων Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όπως του ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους την Τετάρτη, είναι δηλωτική της πρόθεσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Και μπορεί ο κ. Μαρκογιαννάκης να αντέδρασε και να δεσμεύτηκε ότι θα αποκαλύψει το παρασκήνιο της καρατόμησής του -φωτογραφίζοντας, σύμφωνα με συνομιλητές του, την κάθοδο της Ντόρας Μπακογιάννη στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων-, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει διαμηνύσει με σαφήνεια σε παλιούς και νεότερους πολιτευτές ότι ουδείς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι εν ενεργεία «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν σε δύσκολες εποχές για τη Ν.Δ. και, αν μη τι άλλο, διεκδικούν το δικαίωμα να κριθούν για τη θητεία τους από τους πολίτες. Υπενθυμίζει, μάλιστα, μια δήλωση που είχε κάνει προ πολλού, ότι κάποιοι οι οποίοι μπορεί να προεξοφλούν από τώρα πως έχουν «κλειδώσει» μία θέση στο ψηφοδέλτιο καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν, διότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και αφότου έχουν πάρει τα επίσημα όργανα του κόμματος τις αποφάσεις τους». Από κει και πέρα, όμως, θα υπάρχει σωρεία αλλαγών σε κατά τόπους ψηφοδέλτια, με την οδό Πειραιώς να ποντάρει σε εκ βάθρων ανανέωση της Κ.Ο., καθώς, σε περίπτωση πρωτιάς στις εκλογές, η Ν.Δ. θα διπλασιάσει τις έδρες της. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι, ειδικά στους νομούς της περιφέρειας, να αξιοποιήσει νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν συνάφεια με τις τοπικές κοινωνίες. Και, προκειμένου να χωρέσουν τα νέα πρόσωπα, είναι σαφές ότι και πρώην βουλευτές ή πολιτευτές που δεν τα κατάφεραν να εκλεγούν θα κληθούν να κάνουν στην άκρη.
Σε φάση αξιολόγησης
Η διαδικασία επιλογής προσώπων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, μιας και η αναβολή των πολιτικών εξελίξεων για το 2019 δίνει χρόνο στην οδό Πειραιώς να αξιολογήσει με μεγαλύτερη προσοχή τις επιλογές της. Επαφές κάνουν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά και στενοί του συνεργάτες επ’ ονόματί του και εκτιμάται ότι μέχρι Νοέμβριο Δεκέμβριο θα έχουν «κλειδώσει» τα ψηφοδέλτια και θα απομένουν μόνο ελάχιστες εκκρεμότητες, όπως, για παράδειγμα, για το Επικρατείας του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για την κατανομή των βουλευτών της πρώην ενιαίας Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής στις πέντε νέες περιφέρειες που δημιουργούνται. Ορόσημο, πάντως, για τον «γαλάζιο» σχεδιασμό θα είναι και το Συνέδριο του κόμματος που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και θα σημάνει και αναδιάταξη του εσωκομματικού χάρτη, μιας και θα εκλεγούν τα μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής, τα οποία με τη σειρά τους θα εκλέξουν τον νέο γραμματέα του κόμματος.
Του Γιώργου Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε 25/8