Latest News

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Εθνική τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική - Βιβλική καταστροφή με νεκρούς και τραυματίες (ΕΙΚΟΝΕΣ +ΒΙΝΤΕΟ)


Συνεχής ανανέωση με τις τελευταίες εξελίξεις

Βιβλική καταστροφή με νεκρούς και τραυματίες από την πύρινη λαίλαπα ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας δεν προλαβαίνουν να δέχονται τους εγκαυματίες από το Μάτι, το Νέο Βουτζά και...
τη Ραφήνα. 


Εφιαλτικές διαστάσεις πήραν οι φονικές πυρκαγιές που κατακαίουν από χθες την Αττική. 
Τραγωδία δίχως τέλος από την πύρινη λαίλαπα στην Κινέτα και στο Μάτι.
Αυξάνεται δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών. Πριν από λίγο, στην οδό Δημοκρατίας στο Μάτι, οι άνδρες των ΕΜΑΚ ανακάλυψαν άλλες δύο σορούς, ενώ στο κόκκινο λιμανάκι βρέθηκε άλλη μία σορός, με συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να ανέβει στους 81

Παράλληλα, 164 ενήλικες τραυματίσθηκαν και αναζήτησαν βοήθεια στα νοσοκομεία. Από αυτούς 71 παραμένουν στα νοσοκομεία 71. Από τη φονική πυρκαγιά τραυματίσθηκαν επίσης 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 12 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων.
Όπως επισήμανε  η  εκπρόσωπος,  οι έρευνες  για  τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ομάδες πεζών περιπολιών, αποτελούμενων από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές, Νέου Βουτζά, στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Η κυρία Μαλλίρη πρόσθεσε ότι συνεχίζεται το δύσκολο έργο της καταγραφής των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι για να οριστικοποιηθεί οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το 199, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.  «Το Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει τη θλίψη για τη απώλεια των συνανθρώπων μας και την αμέριστη συμπαράστασή τους στους πληγέντες», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Άγνωστος παραμένει τόσο ο χρόνος μεταφοράς τους στο νοσοκομείο όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η νεκροτομή και η αναγνώρισή τους.
Ο φόβος για περισσότερα θύματα είναι υπαρκτός, καθώς υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη: από τα περίπου 1.500, έχουν ερευνηθεί μόνο τα 450.


Χρήσιμα τηλέφωνα για καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις


Η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωση της, ενημερώνει ότι για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στις πληγείσες από την πυρκαγία περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους.

Banner με χρηστικές πληροφορίες στον ιστότοπο της Περιφέρειας

Από σήμερα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο «Χρήσιμες Πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές στις 23/7/18», όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και ο οποίος επικαιροποιείται συστηματικά.

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

i. στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 Ε/Π και 1 Α/Φ

ii. στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 Α/Φ .

iii. στη θέση Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και 1 Ε/Π. iv. στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο και 1 Ε/Π

v. στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει από αέρος 2 Ε/Π.

vi. στην περιοχή Λάρυμνα. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και 1 Ε/Π.
Οι  εικόνες στην ανατολική Αττική και ειδικότερα στην περιοχή Μάτι και Ζούμπερι είναι σοκαριστικές. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, άνθρωποι έπεφταν το βράδυ στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει. 
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της Κινέτας στη δυτική πλευρά. 
Διασώστες εντόπισαν σε οικόπεδο 30 μέτρα από την θάλασσα 26 ανθρώπους νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον. 
Αν ισχύουν όλα όσα μαθαίνουμε τα τελευταία λεπτά μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ραφήνας αλλά και εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, 26 νεκροί έχουν καταμετρηθεί κοντά στην Αργυρά Ακτή σε ένα οικόπεδο. Πιθανότατα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στην θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν!
Διασώστες εντόπισαν σε οικόπεδο 30 μέτρα από την θάλασσα 26 ανθρώπους νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον. 
Σύμφωνα με τον διασώστη κ. Ανδριόπουλο, όταν παρατήρησαν ότι στο σημείο βρίσκονται πολλά αυτοκίνητα που είχαν τρακάρει και μεταξύ τους κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους πανικόβλητοι και προσπάθησαν να φτάσουν στην θάλασσα. Οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί, πολλοί εκ των οποίων  βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 26 βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε χωράφι κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι, πάνω από εκεί εντοπίστηκε άλλη μια σορός γυναίκας και στην ταβέρνα της περιοχής άλλα τρία άτομα νεκρά. 

H ανατολική και η δυτική Αττική έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό και αναμένεται σήμερα (Κύπρος, Ισπανία).  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δεν διέψευσε την ύπαρξη κι άλλων θυμάτων όμως σημείωσε πως επισήμως δεν μπορεί να μιλήσει για μεγαλύτερο αριθμό έως ότου τα σώματά τους να μεταφερθούν στο «Σισμανόγλειο». 
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Νέα Μάκρη - Άνθρωποι μέσα στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες Ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκτιμά πως θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 6 μηνών.
Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι απ’ τις ακτές της Ραφήνας
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, 
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Συγκέντρωση τροφίμων στον δήμο Μαραθώνα

Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).

Όποιος θέλει να προσφέρει κάτι από τα ανωτέρω είδη μπορεί να προσέρχεται επίσης στο Δημοτικό Κατάστημα για να αφήσει την προσφορά του.

Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη μπορούν να προσέρχονται στο ανωτέρω σημείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ψυχραιμία και αλληλεγγύη στους πληγέντες.
Τραγικές εικόνες












Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Ανείπωτη ΤΡΑΓΩΔΙΑ...!😪Ο αριθμός νεκρών(ανάμεσά τους και παιδιά)-τραυματιών-αγνοούμενων μεγαλώνει,ΔΥΣΤΥΧΩΣ!


Χρησιμες πληροφορίες

Το marathon γέμισε!!!! Ανοιξε ομως τις πόρτες του και το Νηρεας νέα Μάκρη για όσοι συνάνθρωποι μας χρειάζονται φιλοξενία!!!!! Τηλέφωνο 2294091214.

Γιατρός - Νέα Μάκρη [Βασίλης Παπαϊωάννου]
Αφιλοκερδώς ιατρική βοήθεια σε όποιον χρειαστεί.
Τηλέφωνο - 6932392710

Το ιατρείο θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο.

   Στο λιμάνι της Ραφήνας εξελίσσονται στιγμές από αρχαία τραγωδία, καθώς συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στο λιμάνι της Ραφήνας βρίσκονται αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κατερίνα Αδαμοπούλου, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ιατροί Γεράσιμος Βουδούρης και Κωνσταντίνος Μώρος.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 23.07.2018, στην Κινέτα σήμανε συναγερμό! Μια φωτιά ανεξέλεγκτη, η οποία έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της και τελικά έσβηνε στην θάλασσα! Μόλις λίγες ώρες αργότερα, νέες φωτιές έμελλαν να προκαλέσουν τον τρόμο σε χιλιάδες πολίτες!

Μάτι, Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Ανδρέας, Ζούμπερι, Πεντέλη, Ν. Βουτζάς, Κόρινθος, Κάλαμος, αλλά και Χανιά, βίωσαν τον πύρινο εφιάλτη!
Η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί










Συγχαρητήρια και κουράγιο σε όλους αυτούς που παίρνουν 3,60 και θυσιάζονται αυτές τις ώρες (Φωτογραφία:Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)




Τα όσα διαδραματίζονται από το πρωί της Δευτέρας, 23.07.2018, σε Δυτική και Ανατολική Αττική δεν έχουν προηγούμενο. Οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών έδειξαν ξεκάθαρα τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την απουσία σχεδιασμού στην περίπτωση τέτοιων περιστατικών όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες, που είναι παραθεριστικές, όπως η Κινέτα, οι Άγιοι Θεόδωροι αλλά και το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και άλλες περιοχές βρέθηκαν στην δίνη της πύρινης λαίλαπας με τους άνδρες της πυροσβεστικής να δίνουν όλο τους το είναι, όπως πάντα, για να περιορίσουν την καταστροφή, αλλά να μην υπάρχει ο σωστός συντονισμός και η σωστή εκτίμηση για το εύρος που μπορεί να πάρουν οι πυρκαγιές.

Οι κάτοικοι, ανήμποροι να αντιδράσουν, σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν από το ένστικτο και σώθηκαν αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και η κεντρική διοίκηση, ο λεγόμενος και κρατικός μηχανισμός φάνηκε ότι δεν είχαν κανέναν σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουν δυο μεγάλες φωτιές με πολλά μέτωπα στην καρδιά της Ελλάδας. Στην Αττική.

Ανθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, έτρεχαν να σωθούν με ό, τι μέσο μπορούσαν, έπεφταν ακόμα και στην θάλασσα. Η πυροσβεστική έκανε την πρώτη επίσημη ενημέρωση σχεδόν εννέα ώρες μετά. Η μόνη έννοια των αρμοδίων υπουργών ήταν να αφήσουν να εννοηθεί ότι οι φωτιές αυτές δεν ήταν τυχαίες και όχι να συντονίσουν τους υφισταμένους τους.

Κόσμος εγκλωβίστηκε σε παραλίες και περίμενε βοήθεια από την θάλασσα. Άνθρωποι ήταν τόσο πανικόβλητοι που πήραν βάρκες και βγήκαν στα ανοικτά για να σωθούν από τις φλόγες και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό! Δανοί τουρίστες μίλησαν με την χώρα τους και ενημέρωσαν ότι κινδυνεύουν!

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για απολογισμό τόσο σε καμένα σπίτια όσο και σε ανθρώπινες ζωές κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα.

Άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και ψάχνουν μέσα στη νύχτα κατάλυμα για να δουν πώς θα περάσουν το βράδυ μη γνωρίζοντας τι έχουν απογίνει οι περιουσίες τους.

Μια εικόνα αποκαρδιωτική που 12 ώρες μετά την πρώτη πυρκαγιά έκλεισε με ένα σόου μπροστά στις κάμερες με τους υπουργούς να ενημερώνουν έναν σκυθρωπό πρωθυπουργό, περιγράφοντας μια κατάσταση η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα...

Καίγονται σπίτια στον Άγιο Ανδρέα

Ανοικτό για τους πληγέντες της πυρκαγιάς το Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Ο Δήμος Μαραθώνος ενημερώνει ότι λόγω της πυρκαγιάς θα μείνει ανοικτό για τους πληγέντες το Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης ως χώρος προσωρινού καταλύματος καθώς και το κυλικείο. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και σταθμός πρώτων βοηθειών

Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη μπορούν να προσέρχονται στο ανωτέρω σημείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Το Δημοτικό κτίριο Νέας Μάκρης θα παραμείνει ανοικτό προκειμένου να απευθύνονται οι πληγέντες για πληροφορίες στα τηλέφωνα 22943-20582 και 22943-20537

Όποιοι από τους πληγέντες έχουν βρει κατάλυμα σε ξενοδοχείο της περιοχής να απευθύνονται στο Δήμο προκειμένου να καταγραφούν ώστε να καλυφθούν τα έξοδά τους.

 Μετρό και λεωφορεία στην υπηρεσία των πληγέντων

Σε ετοιμότητα τα λεωφορεία Ανθούσας και Λιοσίων ώστε να παραλάβουν από το λιμάνι της Ραφήνας πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία).

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,

Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Έκτακτα δρομολόγια

Σε συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια

Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου

Πολιτικής Προστασίας, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ώστε λεωφορεία να παραλάβουν,

από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία).

Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Η Ευρώπη καλείται να δείξει αλληλεγγύη και να βοηθήσει την Ελλάδα

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν θέσει σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες.

Ο Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης αναφέρει στο tweet του ότι έχει καλέσει επειγόντως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο μηχανισμό αυτό να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια.