Latest News

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Απών ο Δήμαρχος από τη συγκέντρωση στην Πειραϊκή - Αυτό είναι το ψήφισμα των κατοίκων κατά της Cosco (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Από τον Κύρο Παληκάρη
Με μεγάλο απόντα τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση των πολιτών ενάντια στην επέκταση προς το νότιο τμήμα του λιμανιού της κρουαζιέρας ...
στον Πειραιά.

Ο Γιάννης Μώραλης δεν πήγε στην κινητοποίηση των κατοίκων (σ.σ. σχολίασαν αρνητικά την απουσία του: " Μα καλά που είναι o Δήμαρχος Πειραιά;" ), ενώ εκπροσωπήθηκε από έναν μη αιρετό σύμβουλό του, ο οποίος προσπάθησε να τον δικαιολογήσει πως είναι σε σημαντική σύσκεψη για το νέο δικαστικό μέγαρο. Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τους συγκεντρωμένους κατοίκους, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι ο Δήμαρχος βρισκόταν αλλού και απλώς δεν ήθελε να παραστεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την οποία μάλιστα είχε σχολιάσει απαξιωτικά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπως αποκάλυψε το REPORTAZ NET.
(Γιατί ενοχλεί η κινητοποίηση πολιτών ενάντια στα σχέδια της Cosco για το λιμάνι κρουαζιέρας του Πειραιά )
Στη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μεγάλος απ' ότι αναμενόταν - εκτιμούν ότι ήταν γύρω στους 300 με 350 Πειραιώτες - που με τη δυναμική παρουσία τους δείχνουν αποφασισμένοι ν' αποτρέψουν τα σχέδια της Cosco για την επέκταση του λιμένας κρουαζιέρας στον Πειραιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο τελικά του 54ου Δημοτικού σχολείου στην Πειραϊκή, καθώς ο εσωτερικός χώρος εκδηλώσεων ήταν αδύνατο να χωρέσει τόσο κόσμο. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Κατερίνα Σταύρου, ενώ μίλησαν εκ μέρους των δύο κινήσεων - διοργανωτών οι Σωτήρης Αλεξόπουλος και Παύλος Τριανταφύλλου, ο οικολόγος Κυριάκος Τσιπούρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου (διάβασε ανακοίνωση του απόντος Γιάννη Μώραλη).
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις εκ μέρους Περιβαλλοντικού Συνδέσμου, πρώην Αντιδήμαρχο επί δημαρχίας Χρ. Αγραπίδη, Ιωάννη Σπυράκη, αλλά και του ιδιαίτερα δραστήριου Πειραιώτη, απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Νικολάου Αρτεμάκη, καθώς και των πολιτών από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς πως ανήκουν σε κάποια συνιστώσα από το "Λιμάνι της Αγωνίας", όπως ήθελαν να "χρεώσουν" από τη Δημοτική Αρχή Πειραιά τους διαμαρτυρόμενους ενεργούς πολίτες στην Πειραϊκή.


Το ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗΣ
Στο τέλος της συγκέντρωσης ψηφίστηκε ψήφισμα, το οποίο είναι το εξής:
Εμείς, οι κάτοικοι της Πειραϊκής χερσονήσου, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 και ώρα 7μμ, στο 54ο δημοτικό σχολείο Πειραιά, Ακτή Θεμιστοκλέους 330 και Σπυροπούλου, αφού ενημερωθήκαμε για τα  σχέδια κατασκευής νέων, τεράστιων προβλητών, μπροστά στα σπίτια μας, από τον ΟΛΠ-COSCO, με στόχο τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων-ουρανοξυστών, σχέδια που εκπονούνται σε βάρος της υγείας μας και της ποιότητας ζωής μας, αποφασίζουμε:
-Απαιτούμε από τον ΟΛΠ-COSCO να εγκαταλείψει κάθε ιδέα πραγματοποίησης των παραπάνω έργων και καλούμε Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο Πειραιά, ΕΕ, να ενεργοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση, διότι τα σχέδια αυτά θα σημάνουν για την πόλη μας:                                                                                                                                                           
 1. Οριστική καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου της Πειραϊκής, που είναι πηγή ανάσας και έλξης για μας και τους ξένους επισκέπτες. Τι άλλο διαθέτει ο Πειραιάς , αν όχι την ακτογραμμή του και τον αρχαιολογικό του πλούτο;

2. Αύξηση της ήδη ανεπίτρεπτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τα καύσιμα των κρουαζιερόπλοιων, τα φορτηγά τροφοδοσίας των πλοίων και τα πούλμαν που μεταφέρουν τουρίστες, 4 φορές σ’ ένα πρωί, προς και από την Ακρόπολη, με σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
3. Διατάραξη του στενού θαλάσσιου χώρου με μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Καταστροφή των ψαράδων  της περιοχής

4. Πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε μια πόλη με επιβαρυμένο οδικό δίκτυο που δε σηκώνει βελτίωση
-Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η πόλη μας, η υγεία μας και οι ζωές μας με το επιχείρημα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης της πόλης από την κρουαζιέρα, επιχείρημα που γνωρίζουμε ότι δε στέκει για μια σειρά λόγους. Καμία άλλωστε οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη, όταν οι φορείς της πεθαίνουν εξαιτίας της!                                                                                                                                    
-Δε λέμε ‘’όχι’’ στον ήπιο, ανθρώπινο τουρισμό: Λέμε ΟΧΙ σε όσους σχεδιάζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής μας..                                                                                
Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!!!                                                                                                                                 
Βενετία και Βαρκελώνη μας δείχνουν το δρόμο!

-Προτείνουμε:
1.Τα κονδύλια  που ο ΟΛΠ-COSCO θα εισέπραττε μέσω ΕΣΠΑ για να γίνει το παραπάνω έργο να διατεθούν σε άλλα έργα χρήσιμα στην πόλη και όχι επιβαρυντικά για τη ζωή των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.                                                 
2.Να γίνεται έλεγχος και να επιβληθεί άμεσα στα πλοία η χρήση καθαρών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και να σβήνουν τις μηχανές τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι, ηλεκτροδοτούμενα από το δίκτυο. ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΜΑΝΙ ΤΥΠΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΜΑΝΙ ‘’ΔΕΜΕΝΟ’’ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ".