Latest News

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

O Πειραιάς υποδέχθηκε το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία του! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το γιγαντιαίο Cosco Shipping Taurus, το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που έχει ναυπηγηθεί στην Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έδεσε...
τα ξημερώματα στη δυτική προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της κινεζικής COSCO), υποβοηθούμενο από πέντε ρυμουλκά.


Το Cosco Shipping Taurus – ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει υποδεχτεί ποτέ το λιμάνι του Πειραιά- έχει μήκος 400 μέτρων και δυνατότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών και πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι από την Κίνα προς το Ρότερνταμ, με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά.
Ο κινεζικός πλωτός γίγαντας  σχεδιάστηκε από τη θυγατρική της Κρατικής Εταιρείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSSC), με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται το 2018, έχει μήκος 399,82 μέτρα και πλάτος 58,72 μέτρα και είναι εξοπλισμένος για 1.000 teu ψυκτικής χωρητικότητας.
Το «China Cosco Taurus» που είναι «αδελφό» πλοίο με το «China Cosco Aries», είναι ένα από τα Giga Carriers, όπως αποκαλούνται τα κολοσσιαία αυτά πλοία άνω των 18.000 teu, που υπηρετούν τον νέο «θαλάσσιο» Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.
Ο  Πειραιάς είναι ένα από τα λίγα λιμάνια στην Ευρώπη που μπορεί να τα εξυπηρετήσει. Τόσο λόγω βάθους και μήκους όσο και λόγω του εξοπλισμού γερανών που απαιτείται για τη φορτοεκφόρτωση τους.

Η προβλήτα ΙΙΙ που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, θα μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο τέτοια πλοία με δυναμικότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών (teu). Οι δυνατότητες του νέου προβλήτα εδραιώνουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ.
Με την ευκαιρία του κατάπλου του Taurus, η θυγατρική της Cosco στον Πειραιά ΣΕΠ ΑΕ πραγματοποιεί τα ανεπίσημα εγκαίνια της προβλήτας ΙΙΙ που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος αλλά λειτουργεί ήδη πιλοτικά. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 230 εκατομμύρια ευρώ.
  
« E.B.Ε.Π.: «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ
ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ »

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στην τελετή εγκαινίων της επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ του Ο.Λ.Π. και του παρθενικού ελλιμενισμού του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς containers Μ/V “COSCO SHIPPING TAURUS” στο λιμάνι του Πειραιά, απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να παρευρεθώ στην τελετή για τη νέα εποχή ελλιμενισμού πλοίων χωρητικότητας 20.000 TEUs στο λιμάνι Πειραιά. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που υποστηρίζει τα συμφέροντα χιλιάδων πειραϊκών επιχειρήσεων, με εξαιρετικά σημαντική εισαγωγική, εξαγωγική, εφοδιαστική, ναυπηγοεπισκευαστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, θα ήθελα με ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω, τον παρθενικό ελλιμενισμό του μεγαλύτερου κοντέινερ πλοίου χωρητικότητας 20.000 TEUs M.V. "COSCO SHIPPING TAURUS", στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα επίτευγμα, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας, με την αύξηση του εμπορίου και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου «επιχειρησιακού σχεδίου» της Ο.Λ.Π. Α.Ε. για την προώθηση της θέσης της Ελλάδας, ως λιμενικού σταθμού μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και την ένταξή της στον διεθνή χάρτη των συνδυασμένων θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων, καθώς και την παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας. Κατ΄ επέκταση, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως, με την ολοκλήρωση του τμήματος των 450 μ. κρηπιδώματος, η χωρητικότητα της PCT αυξάνεται ραγδαία στο πλαίσιο διαχείρισης 4 «mega-carriers» πλοίων. Μάλιστα, από το 2018, αναμένεται ότι, θα διεκπεραιωθούν συνολικά περισσότερα από 6 εκ. TEUs. Μόλις επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε το λιμάνι του Πειραιά θα τοποθετηθεί στον κατάλογο των 30 μεγαλύτερων λιμανιών διακίνησης containers παγκοσμίως (38ο το 2017 και 93ο το 2010).
Πιστεύω ότι, μέχρι στιγμής, η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έχει δώσει υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που στοχεύουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων και εμπορικών χώρων στα cruise terminals, επωφελούμενες από την αναβάθμιση της πόλης. Φυσικά, υποστηρίζουμε επί της αρχής το «Masterplan» της Ο.Λ.Π. Α.Ε., καθώς τα επόμενα τρία χρόνια, ο Πειραιάς αναμένεται να αναπτυχθεί, τόσο επενδυτικά, όσο επιχειρηματικά και χωροταξικά. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι, έχουμε προτείνει, ως Ε.Β.Ε.Π. τη δημιουργία μίας γέφυρας συνεργασίας, με στόχο, τη ζεύξη του Σχεδίου Ανάπτυξης Λιμένος (Σ.Α.Λ.) και της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) του Δήμου Πειραιά, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Στόχος όλων των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, θα πρέπει να είναι, να αποτελέσει το λιμάνι του Πειραιά κόμβο του παγκόσμιου συστήματος μεταφορών και να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 Άλλωστε, η Ελλάδα, δεν είναι μία τυχαία επιλογή, αφού συγκεντρώνει τρεις σημαντικούς πυλώνες, τη Nαυτιλία, το Εμπόριο και την Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Επίσης, ο Πειραιάς δεν είναι μία τυχαία επιλογή, αφού αποτελεί επιτυχημένο σημείο συνάντησης για δύο παγκόσμιους παίκτες, την Cosco, ως ένας από τους μεγαλύτερους μεταφορείς εμπορευμάτων δια θαλάσσης και την ελληνική ναυτιλία, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να είναι η πρώτη δύναμη του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Ο συνδυασμός αυτός εγγυάται την επιτυχία και οδήγησε στα ακόλουθα αποτελέσματα:
 
*  Ο Πειραιάς είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος λιμένας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο
*  Το λιμάνι είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να εξυπηρετήσει τους νέους "γίγαντες των θαλασσών"
*  To λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σε στρατηγικό σημείο για το «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας του 21ου αιώνα
*  Το δυναμικό της νέας προβλήτας ΙΙΙ καθιερώνει τον Πειραιά στα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ευρωπαϊκά λιμάνια
*  Η νέα πλωτή δεξαμενή, τα terminals της κρουαζιέρας με ξενοδοχεία 5 * και συνεδριακό κέντρο θα τοποθετήσουν σύντομα το λιμάνι του Πειραιά στην κορυφή των Μεσογειακών και ευρωπαϊκών λιμένων
*  Ο Πειραιάς γιγαντώνεται και είναι πλέον ένα σύγχρονο λιμάνι υψηλών προδιαγραφών.

Με αυτές τις σκέψεις, το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. συγχαίρει την διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. για τις προσπάθειές της να αναβαθμίσει το λιμάνι του Πειραιά στο 2ο μεγαλύτερο της Μεσογείου και 6ο στην Ευρώπη, καθώς επίσης και να το εξοπλίσει κατάλληλα, ώστε να εξυπηρετήσει τους νέους «γίγαντες των θαλασσών». Η επιτυχημένη μέχρι σήμερα ολοκλήρωση του αρχικού «master plan» του λιμανιού του Πειραιά με αξιόλογα αναπτυξιακά έργα, σίγουρα μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον. 
Σας διαβεβαιώνω ότι, η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι επίσης έτοιμη και απόλυτα ικανή να ακολουθήσει την ραγδαία εξέλιξη και την πρόοδο του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας μας».