Latest News

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

«Master plan» ΟΛΠ: Παιδική χαρά ο Δήμος Πειραιά!



Από τον Κύρο Παληκάρη
Αν κάποιος παρακολουθούσε την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για το  «master plan» της ΟΛΠ ΑΕ, τότε θα διαπίστωνε ότι γιατί λένε πως ΔΕΝ υπάρχει...
σωτηρία γι' αυτή την πόλη.


Μπορεί το θέμα να ήταν οι επενδυτικές προτάσεις των Κινέζων, αλλά μόνο γι' αυτές δεν συζήτησαν στη συνεδρίαση που ήταν επεισοδιακή και θύμιζε...παιδική χαρά! Για μία ακόμη φορά κυριάρχησαν οι λεκτικοί καβγάδες, οι προσωπικές επιθέσεις, οι αναφορές στο παρελθόν και όχι ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του Πειραιά.
Στην αρχή της συζήτησης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης διάβασε αποσπάσματα από το τετρασέλιδο φυλλάδιο των προτάσεων της ΟΛΠ ΑΕ που είχε φθάσει καθυστερημένα μέσω e-mails στους δημοτικούς συμβούλους, ενώ έκανε και ορισμένες γενικές και αόριστες αναφορές από την προφορική ενημέρωση που είχε από τη διοίκηση της εταιρίας. Πρόλαβε κι έκανε στο πόδι μια πρόχειρη παρέμβαση δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, πριν πάρει τον λόγο η επικεφαλής από το "Λιμάνι της Αγωνίας" Μαρία Σταθάκη, η οποία είπε ότι το master plan του ΟΛΠ θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην πόλη του Πειραιά και πρέπει να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις και ζήτησε να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση και διάλογος με την τοπική κοινωνία.
Αυτό ήταν αρκετό ν' ανάψουν τα αίματα και να ακολουθήσει μια συζήτηση παρωδία που δεν είχε σχέση με τις προτάσεις της ΟΛΠ. 

Ντίσνεϋλαντ...

Το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν το 90%) της συζήτησης αναλώθηκε σε κοκορομαχίες και όχι επί της ουσίας του θέματος, όπως για παράδειγμα, η δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην Παγόδα για την επιστροφή των Ποσειδωνίων, ή  ποια έργα έχει ανάγκη η πόλη για να γίνει ελκυστική στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και πως θα διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν από Πειραιώτες οι νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις επενδύσεις, όπως είναι η δημιουργία νέων ξενοδοχείων στο λιμάνι του Πειραιά. Εκτός εάν νομίζουν πως αυτά θα γίνουν από μόνα τους ή θα τα φροντίσουν να τα κάνουν οι φίλοι μας Κινέζοι.  
Αν και η αλήθεια είναι, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, ότι και να πούμε εμείς δεν έχει σημασία, αφού άλλοι θα αποφασίσουν τι θα γίνει στην πόλη..                                                                                      Για να πάρετε, πάντως, μια γεύση του κλίματος στη συζήτηση επιπέδου παιδικής χαράς είναι όταν κάποιος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης μιλούσε και είδε τον Δήμαρχο να γελάει ειρωνικά, του επεσήμανε πως "έχει ωραίο χαμόγελο και τότε πετάχτηκε ένας άλλος από την πλειοψηφία, λέγοντας "παρακαλώ να μην κάνετε σεξιστικά σχόλια!!! 
Σε κάποιο άλλο σημείο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε σ' άλλον όταν επιχείρησε να τον διακόψει, λέγοντας πως "τώρα μιλάει και το νηπιαγωγείο..."!!!
"Περασμένα, ξεχασμένα..."
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είχε χάσει για μια ακόμη φορά τη ψυχραιμία του και έκανε επίθεση στον πρώην υπουργό Ναυτιλίας και ιδρυτή του συνδυασμού "Λιμάνι της Αγωνίας¨ Θοδωρή Δρίτσα, τον οποίο μάλιστα είχε βραβεύσει πριν λίγο καιρό για την προσφορά του στον Πειραιά. Θυμήθηκε ότι προεκλογικά ο Δρίτσας έλεγε πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ και μετά ήταν εκείνος που υπόγραψε τη σύμβαση με τους Κινέζους της Cosco. 
Ξέχασε όμως ο Δήμαρχος να πει ότι κι αυτός προεκλογικά, όπως και κορυφαία στελέχη του συνδυασμού του "Πειραιάς Νικητής", ζητούσαν από τους Πειραιώτες να τους ψηφίσουν, γιατί "δεν πουλάμε το λιμάνι της καρδιάς μας", αλλά πριν ακόμα πέσουν οι τελικές υπογραφές  της σύμβασης πώλησης πανηγύριζαν για τα πιθανά οφέλη στην πόλη, όπως για παράδειγμα την παρουσία του Δημάρχου στο νέο Δ.Σ. της ΟΛΠ ΑΕ για μια πενταετία. (σ.σ. Το περιβόητο 3,5% των εσόδων δεν έχει δοθεί ακόμα στους Δήμους) 
Όλα αυτά για ένα θέμα που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς αφορά στις επενδύσεις που θα γίνουν στο λιμάνι και την πόλη του Πειραιά. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η Cosco είναι υποχρεωμένη να κάνει έργα ύψους περί τα 300 εκατομ. ευρώ μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Οι προθεσμίες για τη διαβούλευση είναι ασφυκτικές (έχει ζητηθεί ήδη να δοθεί 10ήμερη παράταση) ενώ την Παρασκευή οι 4 δήμαρχοι (Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, Περάματος) θα έχουν συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη για να καθορίσουν κοινή στάση απέναντι στη Διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ της οποίας μέλος είναι και ο Δήμαρχος Πειραιά.

Τα είπε όλα...

Διαφορετική ήταν μόνο η τοποθέτηση της Σταυρούλας (Βάνας) Μελά, η οποία δεν άντεξε όσα άκουγε στην αίθουσα και μίλησε ειλικρινά λέγοντας την κορυφαία ατάκα της βραδιάς "όποτε έρχομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο νιώθω ότι γίνομαι χειρότερος άνθρωπος! Καληνύχτα σας..."!!!
@Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έτσι δεν αδικούν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά πάνω απ' όλα τον Πειραιά...