Latest News

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως 200.000 ευρώ για επιχειρήσεις

Σημαντικά ποσά επιδοτήσεων, που φτάνουν έως και τα 200.000 ευρώ, μπορούν να λάβουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που...
θα προχωρήσουν σε ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών, τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να στοχεύουν στη μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας καθώς και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν με ποσά από 15.000 ευρώ  έως 200.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. Όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη, οι επιλεγόμενες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για τα εξής:
  1. Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός.
  2. Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος.
  3. Ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  4. Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  5. Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα/υπηρεσίες.
  6. Πιστοποίηση και τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ. CE).
  7. Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού).
Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα μεταφορών) μέσα στην τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις αιτήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο