Latest News

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Στον "αέρα" το 3,5% των εσόδων του ΟΛΠ στους Δήμους

Στον “αέρα” φαίνεται να βρίσκεται το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης που αποδίδει ο ΟΛΠ στο...
ελληνικό Δημόσιο και υποτίθεται πως θα μοιράζονταν στους παραλιμένιους Δήμους (Πειραιά, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πέραμα). 

 Οι κυβερνητικές υποσχέσεις στους Δημάρχους ήταν μόνο στα λόγια για το τίμημα της τάξεως του 3,5% του τζίρου του ΟΛΠ, καθώς δεν προβλέπεται εγγράφως στη σύμβαση παραχώρησης ότι θα δοθούν χρήματα στους Δήμους (σ.σ. Η σύμβαση παραχώρησης που ψηφίστηκε από τη Βουλή μιλάει για ελληνικό Δημόσιο εν γένει, και δεν εξειδικεύει ως δικαιούχους φορείς ή αυτοδιοικητικούς οργανισμούς).
Έτσι, το θέμα παραμένει ακόμα ανοικτό και τώρα ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσά στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ναυτιλίας και τους ενδιαφερόμενους Δήμους. Μερίδιο στην πίτα διεκδικεί τώρα και η νεόκοπη Δημόσια Αρχή Λιμένων, η μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνει το 0,5% του κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης,"το ελληνικό Δημόσιο συνάπτει την παραχώρηση που διέπεται από την παρούσα σύμβαση έναντι ετησίου ανταλλάγματος (το αντάλλαγμα παραχώρησης) το οποίο θα είναι ίσο με ποσοστό τρία κόμμα πέντε τοις εκατό (3,5%) των ετησίων ενοποιημένων εσόδων του ΟΛΠ. Επιπλέον ρητά αναφέρεται ότι το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης δεν θα είναι μικρότερο των 3.500.000". Σημειώνεται ότι σήμερα ο ετήσιος τζίρος του ΟΛΠ κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα περί των 110 εκατομμυρίων ευρώ.