Latest News

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Θεόδωρος Βενιάμης: SOS για ναυτιλιακό «Grexit»!


Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η  Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) η οποία «έριξε» τα βέλη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την απειλή ενός ενδεχόμενου ναυτιλιακού «Grexit»,  με αφορμή...
την υπό εξέλιξη έρευνας σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι Έλληνες εφοπλιστές.
Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της ΕΕΕ, σημείωσε στο ετήσιο report της Ένωσης ότι «η διαιώνιση της έρευνας πάνω στο ελληνικό ναυτιλιακό θεσμικό πλαίσιο από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοποθετεί μια ναυτιλιακή κοινότητα που αντιπροσωπεύει το 50% του στόλου της ΕΕ ουσιαστικά σε διαθεσιμότητα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το ήμισυ της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».
«Η προοπτική μετεγκατάστασης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών σε φιλόξενες για τη ναυτιλία χώρες τόσο εκτός της Ευρώπης ή ακόμα και εντός της Ευρώπης αλλά εκτός της ΕΕ δεν είναι πλέον ένα υποθετικό σενάριο», πρόσθεσε ο Βενιάμης.
Η δήλωση αυτή ωστόσο, γίνεται σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τα P&I Clubs με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο να μετεγκατασταθούν στον Πειραιά λόγω του Brexit.
Οι Έλληνες εφοπλιστές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε διαφωνία εδώ και δύο χρόνια, ειδικά μετά την έναρξη της επίσημης έρευνας αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς φορολογίας της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο κ. Βενιάμης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει «το Κουτί της Πανδώρας» φέρνοντας στο φως τις φορολογικές πρακτικές και των άλλων κρατών μελών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΕ μοιάζει να έχει την υποστήριξη της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τον περασμένο μήνα λοιπόν, η Ένωση ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση έτσι ώστε να παρατείνει τη διάρκεια της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών προς το κράτος κατά ένα ακόμη έτος.