Latest News

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Λονδίνο: Πύρινος «εφιάλτης» με τουλάχιστον 12 νεκρούς – Τι οδήγησε στην τραγωδία (ΒΙΝΤΕΟ)


Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στον ουρανοξύστη των 24 ορόφων, Grenfell Tower. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει πως οι νεκροί είναι 12- αν και αναμένεται να αυξηθεί ο τραγικός απολογισμός- και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70. Η Πυροσβεστική διέσωσε 65 ενοίκους και ισχυρίζεται πως υπάρχει ακόμα άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων μέσα στο κτίριο.
Μάλιστα, 68 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου, και 18 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 10 μετέβησαν μόνοι τους εκεί!
Τι οδήγησε στην τραγωδία
Βάσει των διεθνών ΜΜΕ, η παράλειψη του προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών ήταν σημαντικός για μερικούς και καθοριστικός για άλλους παράγοντας που οδήγησε στην τραγωδία.
Στον αντίποδα, πάντως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων.
Βέβαια, η εταιρεία οικοδόμησης ισχυρίστηκε πως «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν στη δόμηση, τις πυρκαγιές, την υγεία και την ασφάλεια».
Είχαν προειδοποιήσει οι ένοικοι;
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι μερικοί ένοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.
«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση.
Τα δάκρυα της Adele – Καταρρακωμένη και συγκλονισμένη
Στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκε η δημοφιλής τραγουδίστρια Adele. Η ίδια δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στην πύρινη τραγωδία. Πήγε το βράδυ της Τετάρτης στον Πύργο Grenfell για να παρηγορήσει όσους μπορούσε.
Παγιδευμένη μεταδίδει live από τον ουρανοξύστη
Μια νεαρή γυναίκα ήταν εγκλωβισμένη στον ουρανοξύστη καθώς έμενε στον 23ο όροφο του κτιρίου. Έτσι, αποφάσισε να κάνει live στο Facebook ενώ η φωτιά έκαιγε έξω από το διαμέρισμά της.
Παραμένει άγνωστο αν κατάφερε να γλιτώσει.
Grenfell Tower
Ο εν λόγω ουρανοξύστης είναι το κτίριο της δεκαετίας του ’70 και αποτελείται από 24 ορόφους. Ανακαινίστηκε μάλιστα πέρυσι.