Latest News

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν. Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς


Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα τα συνδικάτα στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις με αφορμή την φορολογική αφαίμαξη που...
φέρνει το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Την Πέμπτη (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου) θα πραγματοποιηθεί  συλλαλητήριο.
Η μαζική και ενωτική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης αλλά και σε όλα τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια θα είναι η δυναμική αντίδρασή μας στη συνέχιση των βάρβαρων και αδιέξοδων πολιτικών που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση, τονίζει η ΓΣΕΕ.
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν στις 17 και στις 18 Μαΐου.
Στην απεργία της 17ης Μαΐου θα συμμετάσχουν επίσης οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια».
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να διαμαρτυρηθούν για το «4ο μνημόνιο» που φέρνει η κυβέρνηση «μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την κοινωνία και ταυτόχρονα γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος», όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για νέο σκληρό και βάρβαρο πακέτο μέτρων σε συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και επιδόματα.
«Πρωτοτυπώντας μάλιστα, καταλήγει να υπογράφει ένα 4ο μνημόνιο παίρνοντας νέα μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση! Χωρίς ντροπή, συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ καταργούν τη διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δε (επέκταση + συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011.Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας,της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ.
«Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Τα συνδικάτα δεν είναι το «παλιό» και η «οπισθοδρόμηση»όπως ισχυρίζεται ο κύριος Πρωθυπουργός. Το παλιό και η συντήρηση είναι η σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει ευλαβικά τα μνημόνια, εγκαταλείποντας εν μια νυκτί την αριστεροσύνη της εφαρμόζοντας ακραίες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές» προσθέτει.
Για το «τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει» μιλά και η ΑΔΕΔΥ.
 «Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες κι οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση κι η μαύρη κι εκ περιτροπής εργασία έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, με τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ναδίρ, ενώ διευρύνονται τα προνόμια κι η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου» τονίζει.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).
Ποιοι απεργούν αναλυτικά
Στην απεργία έχει ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει η ΕΣΗΕΑ με 24ωρη σιγή στα μέσα ενημέρωσης από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία τόσο οι ναυτικοί, όσο και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ προκήρυξε 48άωρη απεργία 16 και 17 Μαϊου. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από την πλευρά της προκήρυξε πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών για την ίδια ημέρα, συμμετέχοντας έτσι με τη σειρά της στην απεργιακή κινητοποίηση.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Μαΐου
Με στάσεις εργασίας, οι οποίες και ξεκινούν από σήμερα στα λεωφορεία, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ξεκινούν στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 16.00 της Τρίτης.
Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, λόγω πένθους και σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και συμπαράστασης προς τους οικείους τους.
Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 09:30 το πρωί έως τις 16:30 το απόγευμα, προκειμένου και το προσωπικό να παραστεί στις κηδείες των δυο εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Την Τετάρτη, ημέρα της 24ωρης απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Tα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ, θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα προκειμένου, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, να διευκολυνθούν οι απεργοί ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις.
Οι συρμοί του Μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Τέλος, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί, τέλος, πως οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και την Πέμπτη 18 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν χαρακτηριστικά «πρόκειται για συμφωνία με καινούργια φοροεπιδρομή που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των αποχών μας, νέα περικοπή συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλήρη διάλυση κοινωνικού κράτους. Από τη συμφωνία δεν εξαιρείται ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών.
Τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα εδώ και 6 χρόνια, και στοχεύουν σε ένα κράτος- επόπτη των αρμοδιοτήτων, που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει προσωπικό, κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας» τονίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.
Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Έτσι, την Τετάρτη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας.
Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.
Δεμένα τα πλοία αύριο λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν από αύριο τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την Τρίτη 16/5/2017 και Τετάρτη 17/5/2017.
Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών θα ξεκινήσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-017 και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ που είχε συναντηθεί την Τρίτη 9/5 με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή έθεσε το θέμα του μη προσδιορισμού του συντελεστή αναπλήρωσης στα συντάξιμα χρόνια των ναυτικών και τη ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας στις διεθνείς γραμμές, ενώ ζητήθηκε η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2016 στις κατηγορίες πλοίων που εκκρεμούν.
Η ομοσπονδία κατέθεσε γραπτό υπόμνημα προς τον υπουργό ενώ στελέχη της δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις στα θέματά τους. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεων του κλάδου.
Οι ναυτεργάτες ενώνουν τη φωνή και τη δύναμή τους με τους λοιπούς εργαζομένους της χώρας «βροντοφωνάζοντας ?ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ? και διατρανώνουν για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τη δικαίωση και επίλυση των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ.
Γιατροί
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από την πλευρά της προκήρυξε πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών για την ίδια ημέρα, συμμετέχοντας έτσι με τη σειρά της στην απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης στην απεργία έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν και διάφοροι επιστημονικοί φορείς που πρόκειται να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι η απεργία πραγματοποιείται ενόψει της ψήφισης των μέτρων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές προς το χειρότερο στις ομαδικές απολύσεις.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι
Στην απεργία της 17ης Μαΐου που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια». Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την ΟΙΥΕ φέρνει και νέα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα: καταργείται το Υπουργικό βέτο που υπήρχε στις ομαδικές απολύσεις με σκοπό να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν μαζικά εργαζόμενους ελεύθερα και χωρίς καμία προέγκριση, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα εξετάζει εκ των υστέρων μόνο την τυπική νομιμότητα και όχι τις κοινωνικές συνέπειες οι ΣΣΕ δεν επανέρχονται, ούτε η κήρυξή  τους ως υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες η Μεσολάβηση και η Διαιτησία (ΟΜΕΔ) θα μπουν ξανά στο στόχαστρο  το απεργιακό δικαίωμα θα συρρικνωθεί.
Νοσοκομεία
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει οι ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Βγαίνουμε για άλλη μια φορά στο δρόμο ενάντια στην υπογραφή του 4ου μνημονίου, κατά όλων των μνημονίων, αναφέρει η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει γνωστό ότι διεκδικεί:
-ανάκτηση των απωλειών -δωρεάν δημοσιά υγειά του ΕΣΥ και της προνοίας
-επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση
-ένταξη στα ΒΑΕ.
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στις 10.00 π.μ.» Η απεργιακή συγκέντρωση είναι καθορισμένη για τις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τραπεζουπάλληλοι
Η ΟΤΟΕ, εκφράζοντας τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Μαΐου και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης των εργαζομένων στις Τράπεζες με τη φωνή όλων των εργαζομένων της χώρας των ανέργων, των συνταξιούχων, της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της που παλεύει για επιβίωση
Πωλητές λαϊκών αγορών
Απεργούν την Τετάρτη 17 Μαΐου οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι πωλητές λαϊκών αγορών
Π.Ε.Π.Ρ.Ν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.), αποφάσισε με τη διαδικασία που προβλέπετε να πραγματοποιήσει δύο 4ωρες στάσεις εργασίας στις 16 Μαΐου ημέρα Τρίτη και 17 Μαΐου ημέρα Τετάρτη και από ώρες: 06:00 έως 10:00 αμφότερες
Επαγγελματίες
Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17 Μαΐου, ημέρα Γενικής Απεργίας, ανακοίνωσε και η ΓΣΕΒΕΕ Οι επαγγελματοβιοτέχνες αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης και το φορολογικό. Στο πλαίσιο αυτό ΓΣΕΒΕΕ καλεί όλους τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις δίνοντας μια βροντερή απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς. Η ΓΣΕΒΕΕ γνωστοποιεί ότι θα συμμετέχει στην κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 11πμ στην Πλ. Κλαυθμώνος με πορεία στη Βουλή.
Συμβολαιογράφοι
Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις πρόκειται να έχουν και οι συμβολαιογράφοι με τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Δικηγόροι
Την αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη λόγω της επί τα χείρω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε:
Κατ’ εξαίρεση συζητούνται κανονικά (χωρίς άδεια) :
Α) Οι υποθέσεις στις οποίες υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προθεσμίας,
Β) Οι προσωρινές διαταγές, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αιτήσεις αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών.
Επιπλέον γίνονται κανονικά (χωρίς άδεια) :
Α) Οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών.
Β) Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
Γ) Προσθήκη – Αντίκρουση