Latest News

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Θρίλερ! Έδωσε απόρρητα στοιχεία στη Μόσχα ο Τραμπ;


Γκάφα ολκής του ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ ή μια ακόμη προσπάθεια αποδόμησής του από τον τύπο με τον οποίο δεν διαθέτει και τις...
καλύτερες σχέσεις;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ή όχι υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο; Η εφημερίδα Washington Post, βασιζόμενη σε «ανώνυμη πηγή» επιμένει πως το έκανε, αν και σπεύδει να τονίσει ακόμη κι αν ο Τραμπ αποκάλυψε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες στον Λαβρόφ, ουδέν νομικό ατόπημα διέπραξε, διότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να αποχαρακτηρίζει πληροφορίες.
Από την πλευρά τους, οι αμερικανοί αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στην περιβόητη συνάντηση επιμένουν ότι ουδεμία υψηλής διαβάθμισης πληροφορία ή σχέδιο αποκαλύφθηκε στον Σεργκέϊ Λαβρόφ. Οι συζητήσεις εξαντλήθηκαν σε ό,τι είναι γνωστό, επιμένουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, κατηγορώντας μάλιστα την εφημερίδα ότι διαδίδει πληροφορίες που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές. Μάλιστα, ανεξάρτητοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας, τόσο τα αμερικανικά μμε όσο και οι αντίπαλοι του Τραμπ προσπαθούσαν να του «προσάψουν» σχέσεις με τη Ρωσία και παρέμβαση της Μόσχας στα εσωτερικά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ιστορικό  
Την Δευτέρα η γνωστή εφημερίδα Washington Post» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ισχυρίζετεαι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κοινοποίησε –κατά την πρόσφατη συνάντησή τους- στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, πληροφορίες που θεωρούνται άκρως απόρρητες και αφορούν στο Ισλαμικό Κράτος, τις οποίες δεν μοιράζεται ούτε με τους συμμάχους του. Φυσικά η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας την διάψευση από το Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με την Washington Post, αρκετά ανώτερα στελέχη, «νυν και πρώην» λένε ότι κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο αυτό στις 11 Μαϊου, κοινοποίησε μυστικές πληροφορίες τόσο ευαίσθητες τις οποίες δεν γνωρίζουν  ούτε οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον,  θέτοντας σε κίνδυνο πληροφοριοδότες των αμερικανών.
Κατά δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάϊσερ, στη διαβόητη πλέον συνάντηση με τον Λαβρόφ παρόντες ήταν αρκετοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρντμεντ, Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έγινε κάτι τέτοιο. Αλλά και ο δημοσιογράφος  Μαρκ Σιμόν, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «η Washington Post» ουδεμία πηγή είχε στην εν λόγω συνεδρίαση.

Ουδέποτε συνέβη
Ο Σπάϊσερ, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν για την «ουσία των συγκεκριμένων απειλών», αλλά «δεν έγινε αναφορά σε πηγές, μεθόδους ή στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ΧΡ ΜακΜάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, αρνήθηκε ότι αποκαλύφθηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες . «Ποτέ δεν συζητήθηκε ο,τιδήποτε για τις πηγές των πληροφοριών ή τις μεθόδους, ούτε αποκαλύφθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν ήταν, ήδη, γνωστές στο κοινό».

Το άρθρο της  Washington Post, βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, ενώ οι άνθρωποι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του Τίλερσον,  συμφωνούν με τον ΜακΜάστερ. «Ήμουν εκεί, και δεν έγινε ποτέ» τονίζει.
Ο Σπάϊσερ ότι σύμφωνα και με την Ντίνα Πάουελ, Αναπληρώτρια υπουργό εσωτερικής ασφάλειας, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, το άρθρο είναι «απολύτως ψευδές», δεδομένου ότι «ο πρόεδρος μίλησε για τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες».
Αντιδράσεις  
Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη», ενώ ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «πάρα πολύ ανησυχητικές» αν ισχύουν.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ φέρεται να περηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν «με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα».
Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει το ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση.