Latest News

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο Δήμο Πειραιά- Γιατί οι Πειραιώτες πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη



Από τον Κύρο Παληκάρη

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο Δήμο Πειραιά αφορά στο θέμα με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που πληρώνουν...

οι δημότες.
Τάδε έφη ο δημοτικός σύμβουλος με το Λιμάνι της Αγωνίας Δημήτρης Γκερλές κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής το 2016.
Την χρονιά που μας πέρασε οι δημότες πλήρωσαν 30 εκατομμύρια ευρώ κι έλαβαν ως ανταποδοτικές υπηρεσίες 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν από τη δημοτική αρχή Μώραλη γι' άλλους σκοπούς, όπως είναι η αποπληρωμή των παλαιών δανείων" ανέφερε  ο ίδιος και το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο Δήμο Πειραιά, ανάβοντας φωτιές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Μια παλιά κακή συνήθεια

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο στο Δήμο Πειραιά, καθώς και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές χρησιμοποιούσαν μέρος των χρημάτων που εισέπρατταν από τους δημότες γι' άλλους σκοπούς αντί για ανταποδοτικές υπηρεσίες. Άλλωστε, η τακτική αυτή έχει καταγραφεί και μέσα από την έκθεση των ελεγκτών για τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά σε βάθος δεκαετίας (2003- 2012).
Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό πέρασε τροπολογία με την οποία αφήνει νομικά περιθώρια στους Δήμους να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος αυτών των χρημάτων για παρεμφερείς σκοπούς με τα ανταποδοτικά που προφανώς δεν έχουν σχέση με την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων. 
Ωστόσο οι δημότες του Πειραιά πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στη χώρα (παρά τη μείωση του 3%) και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστρέψουν ως ανταποδοτικές υπηρεσίες μόλις τα 2/3 των χρημάτων, καθώς το υπόλοιπο 1/3 του ποσού χρησιμοποιείται για να καλύψει διάφορες άλλες υποχρεώσεις του Δήμου. (σ.σ. Διαφορετικά λένε πως δεν θα μπορούσε να κλείσει προϋπολογισμό ο Δήμος Πειραιά, που βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση και κάποιοι έχουν ευθύνες αλλά δεν μιλάει κανείς....)


@ Με δύο λόγια, οι δημότες του Πειραιά πλήρωσαν  30 εκατ. ευρώ για δημοτικά τέλη το 2016, ενώ οι ανταποδοτικές υπηρεσίες ήταν 20 εκατ. ευρώ. Αν τα 10 εκατ. ευρώ έμεναν στα ταμεία, τότε το σύνολο των δημοτικών τελών θα μπορούσε να είναι  μόλις στα 10 εκατ. ευρώ για το 2017 (δηλαδή, στο 1/3 από το 2016) και ν' απολάμβαναν τις ίδιες ανταποδοτικές υπηρεσίες ύψους 20 εκατ. ευρώ. 
Έτσι οι Πειραιώτες συνεχίζουν να πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα και δεν τους προσφέρονται ανταποδοτικά  οι ανάλογες υπηρεσίες...
Τι δε καταλαβαίνεις τώρα;