Latest News

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

«Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Μώραλη: Τα συμφέροντα, τα βαρίδια και η πόλη - ναυάγιο


Για οικονομικά συμφέροντα, βαρίδια και έργα βιτρίνα σε μια πόλη ναυάγιο στο Δήμο Πειραιά...
έκανε λόγο το "Λιμάνι της Αγωνίας" κατά την χθεσινή ειδική συζήτηση με θέμα «Απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2016.

Αναλυτικά, η κριτική της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρθηκε από την επικεφαλής Μαρία Σταθάκη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά είναι η εξής :



"Για μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα για την πόλη μας, αλλά και χωρίς πρόγραμμα, έκαναν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας» στη διάρκεια της σημερινής (σ.σ. χθεσινής)  ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2016», σε μια αίθουσα με τη σχεδόν παντελή απουσία φορέων και πολιτών, που εγείρει το ερώτημα «ποια είναι, επιτέλους, η σχέση της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες και τον παραγωγικό και ενεργό πληθυσμό της πόλης;».

Τα συμφέροντα


Σύμφωνα με το ΛτΑ, η Δημοτική Αρχή -με ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και με μοναδικό στόχο την εδραίωσή της στην πειραϊκή κοινωνία- εκμεταλλευόμενη χορηγίες σύγχρονης εποχής προχωράει  σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, αναθέτοντας χωρίς σχέδιο και προοπτική τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του δήμου σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, με συνέπειες ολέθριες για το μέλλον, καθώς ο Πειραιάς από πόλη-λιμάνι κινδυνεύει να καταστεί πόλη-ναυάγιο, έρμαιο επίδοξων τυχοδιωκτών, τους οποίους ευνοεί η σημερινή οικονομικοκοινωνική συγκυρία.

Το ΛτΑ επέκρινε τη Δημοτική Αρχή που στο μέσο ακριβώς της θητείας της δεν έχει καταφέρει ακόμα να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου. Να αναδείξει δηλαδή τα προβλήματα, να χαράξει κατευθύνσεις και να προωθήσει λύσεις, να βρεθεί δίπλα στους δημότες και να λειτουργήσει με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Αντίθετα αρέσκεται σε φιέστες και βραβεύσεις, οδηγώντας στο απόλυτο τέλμα έναν κόσμο ολόκληρο, που ασφυκτιά σε γειτονιές υποβαθμισμένες, με ξηλωμένα πεζοδρόμια, ελλιπείς υποδομές και με νέους που βλέπουν το φεγγάρι στον υπόνομο, καθώς η απόγνωση και η απελπισία δεν αφήνουν περιθώρια για όνειρα, δημιουργία, ψυχαγωγία και άθληση.

Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, που γνωρίζουμε καλά τα αίτια της κακοδαιμονίας αυτής της πόλης, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε σημαντικά και ουσιαστικά βήματα  που μπορούν να γίνουν ακόμη και σε περίοδο οικονομικής ανέχειας και που, αν και όταν γίνουν, θα αποτελέσουν   βάση για  την ανάπτυξη και αναβάθμιση της πόλης και των υπηρεσιών της. Ωστόσο, για να επιτευχθούν χρειάζεται  η απαγκίστρωση από τη λογική της διεκπεραίωσης και της αγγαρείας με ταυτόχρονη επίδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος και άοκνης επιτήρησης και παρακολούθησης.

Εν κατακλείδι και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας αλλά και  του Δήμου Πειραιά, η δημοτική αρχή αν είχε δώσει έμφαση στη συμμετοχή, στη συμπαράσταση προς τον πολίτη, στην εξάλειψη της παρανομίας, σε έργα φιλικά προς  το περιβάλλον, στην πραγματική και οπωσδήποτε δημοκρατική διοίκηση του δήμου, τότε είναι σίγουρο ότι η πόλη θα είχε αλλάξει εικόνα και το μέλλον θα φάνταζε πιο αισιόδοξο.

Αυτές οι διαδικασίες διαλόγου και συμμετοχής μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις Δημοτικές Κοινότητες μπορεί να ανατρέψουν την απομόνωση του Δήμου από τους πολίτες, να ενισχύσουν τον δημοκρατικό διάλογο και να συνεισφέρουν σε μια άλλη σχέση Πολίτη - Δημοτικής Αρχής. Βασική  προϋπόθεση είναι ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να πιστέψουν σ’ αυτή τη σχέση.

Τα βαρίδια


Είναι ανάγκη επιτακτική, στο επόμενο διάστημα της θητείας της η Δημοτική αρχή να απεμπλακεί απ’ τα βαρίδια της, που την καθιστούν βραδυκίνητη και αναποτελεσματική και να στραφεί με όλες τις δυνάμεις της σε όσα μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης και να της δώσουν μια άλλη ταυτότητα: αυτή της ανθρώπινης, αλληλέγγυας, φιλικής, ζωντανής, ανοιχτής, τουριστικής, διαδραστικής πόλης. Μιας πόλης που αγαπάει και σέβεται τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της. Μιας πόλης που δεν διστάζει να στηρίξει και να δώσει ευκαιρίες στους νέους, τις  αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Μιας πόλης που δεν φοβάται τις ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, αντίθετα τις ενισχύει και τις ανακαλύπτει εκεί που δεν υπάρχουν".

@ Τι λες τώρα;