Latest News

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Οι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν: Άχρηστο το πρωθυπουργικό γραφείο – Πώς βαθμολογούν Μπουτάρη και Τζιτζικώστα


Οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς θεωρούν «άχρηστο» το γραφείο του πρωθυπουργού...
στην Θεσσαλονίκη. 
Το 42%  των κατοίκων της πόλης επιθυμεί να «στηθούν» κάλπες πρόωρα, το 30% επιθυμεί κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ενώ οι… Μπουτάρης και Τζιτζικώστας, δηλαδή οι δυο πρώτοι… πολίτες της «πρωτεύουσας» της Βόρειας Ελλάδας αξιολογούνται για το έργο τους με βαθμό λίγο πάνω από τη… βάση!
Τα παραπάνω συμπεράσματα και άλλα πολλά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του «Πολιτικού Ημερολογίου- Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2017» που εμπνεύστηκε και δημιουργεί από το 2006 και κάθε χρόνο ο δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Πλάκας.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της «Interview» που έγιναν γνωστά σε συνάντηση του πολιτικού συντάκτη με δημοσιογράφους: το 42% τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% κατά. Το 28% θέλει επίσης μετά τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 34% κυβέρνηση συνεργασίας και το 16% οικουμενική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα το 70% απαντά πως είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από ένα έτος, ενώ το 26% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση είναι η ίδια.
Θέλουν… δημόσιο ΟΑΣΘ
Στο φετινό «Πολιτικό Ημερολόγιο» περιλαμβάνονται και χρήσιμες πληροφορίες για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΘ, που απασχόλησε και ταλαιπώρησε αρκετά τους Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την έρευνα: το 25% θέλει ο ΟΑΣΘ να παραμείνει ως έχει, το 28% να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να παράγουν μεταφορικό έργο, το 17% θέλει οι αστικές συγκοινωνίες να περάσουν στα χέρια της αυτοδιοίκησης και το 30% θέλει κρατικοποίηση του Οργανισμού και καθαρά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.
Επίσης, οι Θεσσαλονικείς αξιολογώντας τους Γιάννη Μπουτάρη και Απόστολο Τζιτζικώστα βαθμολογούν το έργο τους με βαθμό λίγο πάνω από τη βάση, δηλαδή 5 στα δέκα. Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λαμβάνει 6 ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 5,5. Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες τους είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι.
Μεταξύ άλλων η φετινή έκδοση περιλαμβάνει ανάλυση των διεθνών εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Τουρκία και Συρία και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μέσα από ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ.  Για τα ζητήματα αυτά αλλά και τον τρόπο που επηρεάζουν τους Έλληνες γράφουν οι καθηγητές Η. Κουσκουβέλης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Καρβουναράκης και η Δρ. Ρ. Παιδή.
Όταν οι γιαγιάδες έμαθαν τα… bail in
Στις σελίδες του φετινού «Πολιτικού Ημερολογίου» μπορεί να βρει κανείς επίσης το «Λεξικό της Κρίσης». Λέξεις όπως: capital controls, bail in, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Τρόικα, κουαρτέτο, «Λεφτά υπάρχουν…», διαπραγμάτευση και άλλες πολλές που έχουν γίνει μέρος του καθημερινού λόγου και γλώσσας χιλιάδων Ελλήνων Πολιτών. «Η κρίση δημιούργησε νέες λέξεις» αναφέρει στην Karfitsa η Ειρήνη Οζούνη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ η οποία σε συνεργασία με τον καθηγητή Γρ. Ζαρωτιάδη εμπνεύστηκαν το «Λεξικό της Κρίσης».
Η φετινή έκδοση του «Πολιτικού Ημερολογίου» περιλαμβάνει επίσης έρευνες και άρθρα καθηγητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

_dsc8646
Από την σημερινή συνάντηση του Βαγγέλη Πλάκα με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης


Πολιτικό Ημερολόγιο… θεσμός
Σημειώνεται πως το «Πολιτικό Ημερολόγιο» δημιουργήθηκε το 2006 και η πρώτη έκδοση αφορούσε το 2007. Έχει φιλοξενήσει δημοσκοπήσεις, έρευνες, μελέτες, άρθρα, απόψεις και συνεντεύξεις εστιασμένες σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, Θεσσαλονίκης και του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Τα συμπεράσματα πρωτογενών ερευνών παρουσιάζονταν σε ειδικές και θεματικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν παραστεί και μιλήσει αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ενδεικτικά, η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο αμφιθέατρο του ΔΣΘ και μεταξύ άλλων είχαν μιλήσει ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης. Το 2009, στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πάνελ συμμετείχε ο σημερινός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το 2010, στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ, είχαν μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.  Το 2014, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είχε γίνει «debate» μεταξύ του σημερινού αναπληρωτή υπουργού  Σωκράτη Φάμελου και του τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Το 2015, στον ίδιο χώρο, είχαν συζητήσει στο ίδιο πάνελ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από τις σημαντικότερες στιγμές του «Πολιτικού Ημερολογίου» ήταν η μεγάλη έρευνα το 2011 -ενόψει της συμπλήρωσης την επόμενη χρονιά 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- για τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της εκατονταετίας 1912-2012 στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ψηφοφορία και δημοσκόπηση σημαντικότερο πρόσωπο είχε αναδειχθεί ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.
karfitsa.gr