Latest News

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

"Καπνός" με 5.000 θέσεις εργασίας της "Παπαστράτος"

Αν και υπάρχει μπαράζ "πανηγυρικών δημοσιευμάτων" για την επένδυση της Dimand στα παλαιά κτίρια της πρώην καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", ωστόσο...

το τοπίο παραμένει ακόμη θολό, τόσο με τις πιθανές μελλοντικές νέες θέσεις εργασίας, όσο και τα τυχόν οφέλη του Δήμου Πειραιά. 

Από την επιλεκτική ενημέρωση της εταιρείας σε "φιλικά" ΜΜΕ έγινε γνωστό ότι θα επενδυθούν περί τα 100 εκατ. σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας ενώ λέγεται πως θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας!  
Η εκτίμηση αυτή ακούγεται (και είναι) υπερβολική, αλλά σίγουρα δεν αφορά στον όρο περί εντοπιότητας των «θέσεων εργασίας σε Πειραιώτες», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας των επενδυτών με το δήμο Πειραιά.



Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε και ο  Γενικός Διευθυντή της Dimand Πάνος Παναγιωτίδης, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά συμπλήρωσε : "Δεν μπορώ όμως να σας υποσχεθώ ότι εταιρείες που θα μεταφέρουν την έδρα τους εδώ θα δεσμευτούν στο να απασχολήσουν προσωπικό από την πόλη. Έχουν ήδη κάποιους εργαζόμενους, ενώ για όσους επιπλέον χρειαστούν υποθέτω πώς πέρα από την εξειδίκευση θα ληφθεί υπόψη και ο όρος της εντοπιότητας».
(Δηλαδή, τώρα μπορούμε να μιλάμε για 5.000 νέες θέσεις εργασίας σε υπάρχουσες εταιρείες που εκτιμάται πως θα δεχτούν να μισθώσουν γραφεία κι άλλους επαγγελματικούς χώρους, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στα κτίρια της Παπαστράτος, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία δέσμευση για προσλήψεις Πειραιωτών;)

Επιπλέον από την εταιρεία Dimand υποστηρίζουν πως σχεδιάζουν να ενισχύσουν την επένδυση (τους) με μελέτες για θέσεις στάθμευσης, ενώ υπόσχονται πως στην οδό Γραβιάς θα δημιουργήσουν ελεύθερους χώρους, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο!
(Δηλαδή, τώρα το όφελος για την πόλη θα είναι κάποιες μελέτες που θα μπορούσαν να κάνουν εύκολα ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά;)

Όλα αυτά όμως αφορούν στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας που είναι δικό της θέμα τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ώστε να ολοκληρωθεί την επένδυσή της που φυσικά θα θέλει να είναι κερδοφόρα.
Εκείνο που ενδιαφέρει τους δημότες είναι να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας για Πειραιώτες, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου Πειραιά.

Οι απορίες 

Ρωτάμε, λοιπόν, το δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες:
  • Κύριε δήμαρχε, στις προεκλογικές εξαγγελίες για 35.000 προσλήψεις άραγε συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσφατες 5.000 νέες θέσεις εργασίας που εξήγγειλαν οι επενδυτές, χωρίς καν ακόμα να έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα- παραγωγικότητα - νομιμότητα του υπό κατασκευή νέου έργου αξιοποίησης των κτιρίων της "Παπαστράτος";
  • Άραγε ποιες διαβεβαιώσεις έχει δώσει η δημοτική αρχή Πειραιά για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων της επένδυσης με τις πολεοδομικές κι άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των νέων ιδιοκτητών;
  • Αλήθεια, ποια συγκεκριμένα οφέλη του Δήμου από την επένδυση πρόκειται να τα δούμε μέχρι το πέρας της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής;
Τα ερωτήματα αυτά (ΔΕΝ) είναι ρητορικά και επειδή φαίνεται πως υπάρχει έντονη "προβολή" και "ενδιαφέρον" συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης για την συγκεκριμένη επένδυση, οφείλουμε να πούμε πως η πορεία των διαδικασιών του έργου θα είναι διαρκώς στο "μικροσκόπιο" του Reportaz Net...