Latest News

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Νέο "success story" δια χειρός Μώραλη στο Δήμο Πειραιά : Το παραμύθι της ανάπτυξης με τις επενδύσεις στο λιμάνι


Νέο "Success story" επιδιώκουν να στήσουν στο Δήμο Πειραιά, καθώς μετά από δύο χρόνια θητείας η δημοτική αρχή Μώραλη αναζητά να παρουσιάσει...
 κάποιο έργο.
Έτσι ετοιμάζεται  να εμφανίσει -επικοινωνιακά τουλάχιστον- μια εικονική πραγματικότητα περί επενδύσεων που βάζουν τον Πειραιά στο "χάρτη" της ανάπτυξης και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμη Success story κάτω στο λιμάνι που δύσκολα μπορεί να πείσει κανέναν σοβαρό άνθρωπο όταν η πόλη βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και παρακμή, τα τελευταία χρόνια. 
Το νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα πυροδοτήθηκε ύστερα από την πρόσφατη επένδυση ιδιωτικής εταιρείας με την αγορά των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στον Πειραιά. Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ απέκτησε το 50% της εταιρίας Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε. που ελέγχει τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά έναντι 1.625.000 ευρώ.
Αυτό το deal μεταξύ ιδιωτών η δημοτική αρχή θέλει να το εκμεταλλευτεί και να το παρουσιάσει ως ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στον Πειραιά.(Δηλαδή, με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να πει κανείς αντίστροφα ότι το κλείσιμο των μαγαζιών στην πόλη έχει σχέση με την εμπιστοσύνη προς την δημοτική αρχή;)
Το θέμα ήρθε βιαστικά και στο παρά πέντε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με τη μορφή ενός "Μνημονίου Συνεργασίας" μεταξύ Δήμου και επενδυτών. 
Ωστόσο οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα, λέγοντας το "Μνημόνιο Συνεργασίας" έφτασε στα χέρια τους την τελευταία στιγμή και δεν είχαν προλάβει να το διαβάσουν.  Όμως ο δήμαρχος επέμεινε για τους δικούς του λόγους και μάλιστα άρχισε τους διαβάσει από το μικρόφωνο το κείμενο ώστε να διαμορφώσουν γνώμη πριν τη ψηφοφορία!
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί η εταιρεία να προχώρησε στην αγορά των τριών παλαιών ακινήτων της "Παπαστράτος" σε σχετικά χαμηλή τιμή σε σχέση τουλάχιστον με την εποχή πριν την κρίση στην κτηματαγορά, αλλά αυτή η επένδυση δεν σημαίνει τίποτα. Θεωρείται δεδομένο ότι για την ανάπλαση και αξιοποίηση των ακινήτων για επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες  θα απαιτηθεί αλλαγή χρήσης (σ.σ. πριν λειτουργούσε εργοστάσιο και αποθήκες) με τις σχετικές εγκρίσεις και άδειες να δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Πολεοδομία κα). Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία αποκτά υπεραξίες μετά την αλλαγή χρήσης που εγκρίνει ο Δήμος και θα πρέπει να φροντίσει να υπάρξουν κάποια ανταλλάγματα προς όφελος των πολιτών. ( Μέρος των θέσεων εργασίας σε δημότες ή χώρους πρασίνου στην περιοχή)
Ανάλογη περίπτωση είναι το νέο ξενοδοχείο Μεταξά, που είχε έρθει πριν από περίπου ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τότε δεν έχει υπάρξει καμία άλλη ενημέρωση ούτε για την πορεία της επένδυσης αλλά για τυχόν ανταποδοτικά του Δήμου...
@ Αυτά για το Success story στο Δήμο Πειραιά ή αν θέλετε με το παραμύθι  της ανάπτυξης για τις επενδύσεις στο λιμάνι...