Latest News

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Νέες "ρουκέτες" σε Δρίτσα για την τραγωδία της Αίγινας

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατηγοριών για ηθική και φυσική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος  αφήνουν οι απαντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στην...
επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή (ΝΔ) Σίμου Κεδίκογλου. 
Ο υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, επισημάνει τα αναπάντητα ζητήματα όσον αφορά στον τρόπο που για πρώτη φορά λειτούργησε το Λιμενικό Σώμα, αλλά  και η φυσική και πολιτική του ηγεσία στην τραγωδία της Αίγινας, καταγγέλλοντας : 
"Ο κ. Δρίτσας δεν απάντησε, για μία ακόμα, φορά επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα, ενώ παραδέχτηκε πως, αν διαπιστωθούν κενά στην προανακριτική διαδικασία,  θα υπάρξει έλεγχος".
Ο Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων του δυστυχήματος στην Αίγινα και των συγγενών τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις σοβαρότατες ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός, ότι πρώτη φορά το Λιμενικό Σώμα δεν ενήργησε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις βάσει των οποίων πρέπει να επέμβει άμεσα στη διάσωση και συντονισμό ενεργειών, έχει χρέος για την άμεση ακινητοποίηση του σκάφους, που έγινε όργανο εγκλήματος, για την κράτηση του χειριστή και την ταυτοποίηση μαρτύρων. Υπενθύμισε δε ότι το πρώτο πλωτό μέσο του Λιμενικού στην περιοχή έφτασε μιάμιση ώρα μετά την εγκληματική ενέργεια και όχι σε 20 λεπτά όπως επιμένει ο κ. Δρίτσας.
«Κανένας Λιμενικός δεν συμμετείχε στη διάσωση μόνο οι τοπικοί βαρκάρηδες, οι πρώτοι Λιμενικοί που έφθασαν στην Πέρδικα με χερσαία μέσα κάθονταν στο λιμάνι και παρακολουθούσαν απαθώς το σκάφος που έγινε όργανο εγκλήματος να απομακρύνεται, το χειριστή να φυγαδεύεται και τους επιβαίνοντες του «Duende» να επιβιβάζονται δίπλα τους και να φεύγουν ανενόχλητοι. Λες και κάποιο αόρατο χέρι τους κρατούσε μακριά Σύμφωνα με μαρτυρία βαρκάρη ο πρώτος Λιμενικός που έφθασε στον τόπο της τραγωδίας πήγε με λάντζα, πήγε αφού όλα είχαν τελειώσει, πήγε μόνο και μόνο για να δει που είναι τα συντρίμμια. Επίσης, το σκάφος «Duende» που έγινε «όργανο εγκλήματος» έπρεπε να ρυμουλκηθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή τουλάχιστον να επιβαίνει στο ρυμουλκό ένας Λιμενικός και να οριστεί υπεύθυνος φύλαξης και να καταγραφούν  τα αντικείμενα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε«.
Όσον αφορά στο ρόλο του αρμόδιου υπουργού, ο Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί έσπευσε να απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση, ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος στην προανάκριση και τώρα έρχεται κόλαφος από τα αποτελέσματα του DNA που  αποδεικνύουν, ότι δεν υπάρχει γενετικό υλικό του φερόμενου ως δράστη.