Latest News

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Π20: Σχέδιο πρόχειρο, λίγο και ανεπαρκές για τον Πειραιά


Με προεκλογικό φυλλάδιο μοιάζει το έντυπο με το κείμενο της διαβούλευσης της ΟΧΕ για το "στρατηγικό" σχέδιο του Δήμου Πειραιά...
του 2020!
Το πολυτελές έντυπο των 82 σελίδων με φωτογραφίες, χάρτες, γραφήματα και τρισδιάστατες... μακέτες έργων θυμίζει τα προεκλογικά φυλλάδια, που μοιράζουν υποσχέσεις στους πολίτες για να τους πείσουν να τους ψηφίσουν στις εκλογές για ν' αλλάξουν την εικόνα της πόλης. 
Το "Reportaz Net" θα σας περιγράψει επιγραμματικά περί τίνος πρόκειται, προκειμένου να πάρετε μια γεύση για όσα λέγονται για τον Π20. 
Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το φυλλάδιο μπορεί να δει κανείς στην αρχή ένα δισέλιδο πρόλογο - κάτι σαν έκθεση ιδεών -του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. 
Μετά από δύο χρόνια θητείας, ο δήμαρχος αναφέρεται γενικά και αόριστα στο "εργαλείο" της ΟΧΕ, το οποίο φαίνεται πως έλειπε για να περάσει ο Πειραιάς σε άλλη διάσταση ανάπτυξης.
 "Είναι στο χέρι μας" είναι η φράση- σύνθημα που κλείνει το μήνυμα του ο δήμαρχος, στέλνοντας ένα σαφέστατο σύνθημα στους δημότες...

Στη συνέχεια του φυλλαδίου γίνεται μια εισαγωγή για τον στόχο και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με βασική αναφορά στον "υπερτοπικό ρόλο του Δήμου Πειραιά". Ακολουθεί μια εκτενής καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην πόλη με έμφαση στο "λιμάνι της καρδιάς μας που δεν πωλείται", αλλά πλέον έχει περάσει στα χέρια των Κινέζων της COSCO.
Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τη σύνθεσή του, το πράσινο και τις πλατείες, την κυκλοφορία των ΙΧ στους δρόμους και το λιμάνι, είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις για τον Πειραιά. Τώρα βλέπουμε με έκπληξη να καταγράφονται ξανά χωρίς νόημα, εκτός κι αν θέλει κανείς να το χρησιμοποιήσει σαν "εργαλείο" για προεκλογική σκοπιμότητα. 

Οι 19 προτάσεις

Κάπως έτσι, φθάνουμε στη σελίδα 65 του φυλλαδίου με το χάρτη των προτεινόμενων παρεμβάσεων αστικής ανασυγκρότησης. 
Στη λίστα καταγράφονται συνολικά 19 (;) προτεινόμενες παρεμβάσεις που είναι σχετικά μικρής κλίμακας για τον Πειραιά, όπως για παράδειγμα "βελτίωση κινητικότητας" και "πράσινους δρόμους" κα.
Μάλιστα, οι συντάκτες του φυλλαδίου ξεχωρίζουν δύο παρεμβάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν  "εμβληματικές"!!! 
(Αυτό τον όρο χρειάζεται να τον επαναπροσδιορίσουν στο Δήμο Πειραιά γιατί κοντεύει να γίνει συνώνυμο της γραφικότητας).
Πρόκειται για την "ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρολίμανο" και "βιοκλιματική ανάπλαση υπαίθριας αγοράς και αναζωογόνηση του ζωτικού χώρου"! 
(Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι καλές και αναγκαίες να γίνουν, αλλά απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίζονται εμβληματικές, εκτός αν έχουμε χάσει το μέτρο και την μπάλα...)
Ξεχωριστό ενδιαφέρον από κάθε πλευρά και άποψη έχει η προτεινόμενη παρέμβαση με το νούμερο 9 για την "αξιοποίηση Πύργου Πειραιά".  
Το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού της πλειοψηφίας "Πειραιάς Νικητής" έλεγε ότι θα κατεδαφίσουν άμεσα τον "Πύργο". (Προφανώς κάποιος άσχετος το είχε προτείνει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και τώρα μιλούν για "αξιοποίηση").
Δύσκολα δεν μπορείς να μην γελάσεις βλέποντας την προτεινόμενη παρέμβαση με το νούμερο 12 που έχει τον επικό τίτλο  δημιουργία "Κόμβου Αλληλεγγύης" στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή.
 (Να μην ξεχάσετε να βάλετε φανάρια, πινακίδες και τροχονόμο, χιχιχιχιχι)

@ Με λίγα λόγια, το κείμενο διαβούλευσης της ΟΧΕ φαίνεται να είναι ένα καθαρά επικοινωνιακό "εργαλείο" με πράσινους δρόμους και πράσινα...άλογα!

Επί της ουσίας αυτό το σχέδιο κρίνεται ότι είναι επιεικώς, φτωχό, λίγο και ανεπαρκές για τον Πειραιά του 2020, γιατί απουσιάζουν παρεμβάσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2014 ο συνδυασμός "Πειραιάς Νικητής" και  δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα δύο χρόνια μετά στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά...
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυτά είναι τα 11 βήματα μπροστά για τον Πειραιά Νικήτη του Γιάννη Μώραλη