Latest News

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

"Τρύπα" 600.000 ευρώ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!


Μια είδηση-βόμβα για τα οικονομικά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αποκάλυψε η ξαφνική εμφάνιση του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...
της πόλης.
Ο Νίκος Διαμαντής εμφανίστηκε απρόσμενα για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του- ανανεώθηκε πριν λίγο καιρό-  σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.
(σ.σ. Η παρουσία του συνέπεσε με την ανακοίνωση για την προγραμματική σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου για τέσσερα έτη, συνολικού ύψους 1.180.800 ευρώ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής 
Ο Νίκος Διαμαντής ρωτήθηκε, όπως ήταν φυσικό, για τα ποια ήταν τα έσοδα και ποια τα έξοδα στο Δημοτικό Θέατρο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 
 Απαντώντας ο ίδιος αποκάλυψε για πρώτη φορά δημόσια ότι τα έξοδα ήταν περίπου της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα έσοδα περίπου της τάξεως των 400.000 ευρώ.  
Δηλαδή, υπάρχει μια "τρύπα" της τάξεως των 600.000 ευρώ που καλύπτεται -κατ' ένα μέρος τουλάχιστον- από την επιχορήγηση του Δήμου Πειραιά στον ΟΠΑΝ.
Η αποκάλυψη αυτή έσκασε σαν βόμβα στην αίθουσα, καθώς φαίνεται ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αγνοούσαν την "τρύπα" από τη διαφορά εξόδων και εσόδων περίπου της τάξεως των 600.000 ευρώ. 
Ο Νίκος Διαμαντής προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν πρέπει να βλέπουν μόνο τα "νούμερα" αλλά να δουν το... κλάσμα! Εννοούσε ότι η αναλογία εξόδων - εσόδων είναι  περίπου της τάξεως του 0,4 την οποία θεωρεί ότι είναι υψηλή σε σχέση με άλλους κρατικούς φορείς του Πολιτισμού. 

Ο δήμαρχος Πειραιά
Ο  Γιάννης Μώραλης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την αποκάλυψη των οικονομικών στοιχείων, εκφράζοντας την απορία του ότι γιατί ρωτούν για τέτοια θέματα τον καλλιτεχνικό διευθυντή.
Μάλιστα, ο δήμαρχος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μην μπαίνει μέσα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά! 
Χωρίς όμως να δώσει καμία πειστική εξήγηση γιατί στα σχεδόν δύο χρόνια της θητείας του δεν έχει γίνει τίποτα ώστε ν' αυξηθούν τα έσοδα του Θεάτρου. 
Για παράδειγμα τα καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου εξακολουθούν να είναι κλειστά  ή η λειτουργία κυλικείου ενώ θα μπορούσαν ν' αυξήσουν τα έσοδα, όπως τουλάχιστον έλεγε ο ίδιος στο παρελθόν. 

@Αλήθεια, αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση το θέατρο,  ποιος επιχειρηματίας θα μπορούσε ν' αντέξει οικονομικά αυτό το τόσο καλό... κλάσμα;