Latest News

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Δικαστικές περιπέτειες για το ¨"Κανάλι 1" του Πειραιά - "Καμπάνα" 120.000 ευρώ στη ΔΗΡΑΠ κι έπεται συνέχεια


Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά (ΔΗΡΑΠ) ύστερα από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν...
απολυμένους από το "Κανάλι 1".
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, τελεσίδικη δικαστική απόφαση καλεί τη ΔΗΡΑΠ να πληρώσει ως αποζημίωση το ποσόν των 120.000 ευρώ σε πρώην εργαζόμενο στο "Κανάλι 1" . ( σ.σ. Το ποσόν είναι περί το 10% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνει η ΔΗΡΑΠ από τα ταμεία του Δήμου)
Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη δικαστική εκκρεμότητα για το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά.
Ήδη, όπως είναι γνωστό, πέντε πρώην ηχολήπτες έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα και έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις που ανέρχονται σε περίπου άλλες 120.000 ευρώ.  (σ.σ. Η πρωτόδικη απόφαση δεν προβλέπει την επαναπρόσληψη των πέντε ηχοληπτών, οι οποίοι είχαν απολυθεί το 2012 επί δημαρχίας Βασίλη Μιχαλολιάκου).
Η διοίκηση της ΔΗΡΑΠ έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ενώ  έχει "επιστρατεύσει" έναντι αμοιβής ειδικό εργατολόγο προκειμένου να συνδράμει νομικά τον δικηγόρο μόνιμο υπάλληλο στο "Κανάλι 1". 
Το νόμιμο είναι και ηθικό;
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε, ωστόσο, την αντίδραση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Παρασκευόπουλου,  ο οποίος θεωρεί ότι δεν αποτελεί την καλύτερη εικόνα για το Δήμο Πειραιά να εμφανίζεται ότι η ΔΗΡΑΠ "προσλαμβάνει" εξωτερικό συνεργάτη εναντίον των απολυμένων αντί να πληρώσει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το δικαστήριο στους απολυμένους ηχολήπτες που έχασαν τη δουλειά τους χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ. 
Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ ισχυρίστηκε ότι ήταν υποχρεωμένος να κάνει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αλλά ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος επέμεινε πως "μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν είναι ηθικό", ειδικά από την στιγμή που η ΔΗΡΑΠ θα πληρώσει εξωτερικό συνεργάτη για να στραφεί εναντίον πρώην εργαζόμενων που έχουν χάσει τη δουλειά τους. 

Ποιος έχει την ευθύνη; 
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εμφανίστηκε να μην γνωρίζει (;)τι ακριβώς συμβαίνει με τις δικαστικές περιπέτειες της ΔΗΡΑΠ και ζήτησε να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση. 
Μάλιστα, απόρησε πως είναι δυνατόν να προσπαθούν να περιορίσουν την ετήσια επιχορήγηση στο Δημοτικό ραδιόφωνο και να έρχονται "καμπάνες" από δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, λέγοντας πως κάποιοι πρέπει να έχουν ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση.   
Σημειώνεται ότι οι απολύσεις έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΗΡΑΠ, αλλά έως τώρα δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά παρά μόνο ύστερα από την τελευταία τελεσίδικη δικαστική απόφαση  των 120.000 ευρώ.  

Για το ίδιο θέμα, λάβαμε μέσω e-mail από τοn δημοτικό σύμβουλο της Ελληνικής Αυγής Πειραιά Ηλία Κατσαφάδο, το εξής μήνυμα:

"Στην τοποθέτησή μου στην τελευταία συνεδρίαση ενημέρωσα με στοιχεία το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των απολυμένων της ΔΗΡΑΠ και του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΔΗΡΑΠ και κανείς δεν γνώριζε τίποτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στα προβλήματα (οικονομικά –διοικητικά και λειτουργικά της ΔΗΡΑΠ) αλλά όπως έχετε ασφαλώς παρατηρήσει οι περισσότεροι από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τηρούν σιγή ιχθύος και δεν τους απασχολούν τα σοβαρά και πολλές φορές δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ραδιόφωνο".

@ Τελικά πέσανε από τα σύννεφα στο Δήμο Πειραιά και κανείς δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε στο "Κανάλι 1";