Latest News

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τα "Ποσειδώνια" γυρίζουν ξανά την πλάτη στον Πειραιά



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της διεθνής ναυτιλιακής  έκθεσης "Ποσειδώνια" που θα διεξαχθεί και φέτος μακριά από τον Πειραιά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την επιστροφή των Ποσειδωνίων στην πόλη που αποτελούσε προεκλογική του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής” του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. 
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε εφικτό ούτε για την φετινή έκθεση, καθώς τα Ποσειδώνια 2016 θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo,  δίπλα στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στα Σπάτα. 

Τα "Ποσειδώνια" ξεκίνησαν δεκαετίες πριν από τον Πειραιά και καθιερώθηκαν ως τη μεγαλύτερη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση, έχοντας την στήριξη των εφοπλιστικών ενώσεων και των φορέων της πόλης. 
Ωστόσο έφυγαν από τον Πειραιά, όταν κρίθηκε ακατάλληλο το εκθεσιακό κέντρο "Παγόδα" στον ΟΛΠ μετά τους σεισμούς του 1999. 

Από τότε κάθε δύο χρόνια η έκθεση διεξάγεται σε άλλους χώρους εκτός Πειραιά, όπως το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνική ή στο αεροδρόμιο των Σπάτων.
Οι παράγοντες της ναυτιλίας συνεχίζουν να στηρίζουν την έκθεση, ενώ το ίδιο κάνουν οι τοπικοί φορείς του Πειραιά, που προσδοκούν κάποια στιγμή τα Ποσειδώνια να επιστρέψουν στην πόλητου Πειραιά. Κάτι όμως που, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται συμβεί ούτε το 2018. 
Είναι μια δύσκολη υπόθεση η επιστροφή των Ποσειδωνίων στην πόλη του Πειραιά που αποτελεί όμως μια δική μας υπόσχεση προεκλογική” είχε δηλώσει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος “Οι προδιαγραφές ενός τέτοιου εκθεσιακού κέντρου, δεν μπορεί να τις καλύψει ο Δήμος Πειραιά και δεν είναι επιλέξιμα από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ”. 
Γι’ αυτό, μάλιστα, είχε προτείνει μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού η δημιουργία ενός Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στον Πειραιά. 
Πάντως η διοργάνωση της έκθεσης συνεχίζει να τελεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, αν και πλέον η πόλη δεν έχει καμία σχέση με τα Ποσειδώνια.