Latest News

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Β. Κορκίδης : Έτσι έκλεισε η "Ηλεκτρονική Αθηνών"


Η υπερφορολόγηση, η μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι τρεις βασικές αιτίες κατάρρευσης της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα capital controls είναι...
η αφορμή για οριστικό κλείσιμο των εξουθενωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

"Η πτώχευση επιχειρήσεων «όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών με ιστορία, κόπο και δουλειά 66 ετών, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, καθώς αποτυπώνουν γλαφυρά το μέγεθος της καταστροφής, που έχουν προκαλέσει τα 7 χρόνια ύφεσης και των υπερβολικών μνημονιακών μέτρων στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης

«Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, όπως είναι φυσικό, επιτείνει την ισχύουσα αρνητική μεταβολή των οικονομικών δεικτών, βάζοντας "λουκέτα" στην αγορά, με τις εισαγωγικές και εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις να είναι τα μεγάλα θύματα της "ανωτέρας βίας" των "capital controls"» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε «την κατακρήμνιση των εισαγωγών από τον Ιούλιο και του 2015» και συνέχισε αναφέροντας πως «οι μικρομεσαίες εισαγωγικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον και μεγάλο μειονέκτημα έναντι των θυγατρικών, μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ουσιαστικά προμηθεύονται τα εμπορεύματα τους χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν όπως οι αντίστοιχες ελληνικές».

«Επιπλέον η πτώχευση μιας επιχείρησης δημιουργεί "απόνερα" στην υπόλοιπη αγορά τόσο από την απώλεια θέσεων εργασίας, όσο και από τις επισφάλειες που δημιουργεί σε συνεργάτες και τα χρέη σε προμηθευτές της», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2009 στην ελληνική αγορά έκανε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, τόνισε ότι ήμερα δεν υπερβαίνει τα 1,9 δισ. ευρώ και πως η Ηλεκτρονική το 2009 είχε τζίρο 151 εκ. ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισε στα 65 εκ. ευρώ. 

«Η Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) επιβεβαιώνει άλλωστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από εξωγενείς οικονομικές συνθήκες. Με παραδείγματα όμως τις αντίστοιχες περιπτώσεις Φωκά και Sprider απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ένταξη και υλοποίηση ανάλογου προγράμματος για τους 450 άνεργους της Ηλεκτρονικής» κατέληξε ο Β.Κορκίδης.