Latest News

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πήρε τον "πούλο" ο Φάμπρ μετά το σάλο για το Φεστιβάλ Αθηνών - Αυτή είναι η παράσταση με τα παλλόμενα πέη (ΒΙΝΤΕΟ)


Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, έπειτα από το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόφασή του αφιερώσει όλο το Φεστιβάλ Αθηνών σε...
βελγικές παραγωγές καθώς, όπως είπε, δεν είχε χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.
Η βελγική εφημερίδα L'Avenir φιλοξενεί μία σύντομη δήλωση του Γιαν Φαμπρ, ο οποίος κάνει λόγο για «εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον».

«Αποδέχθηκα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού με τον όρο ότι θα κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου με απόλυτη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Φαμπρ υπέβαλε την παραίτησή του όχι στον πολιτικό προϊστάμενό του Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει έντονα για την επιλογή Φαμπρ και κυρίως για όσα είχε ανακοινώσει σχετικά με το φεστιβάλ, εκτός από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο, αφού με ανακοίνωσή του καλούσε αφενός τον βέλγο καλλιτέχνη «να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσής του και να συνεργαστεί τόσο με τους καταξιωμένους όσο και με τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς» και αφετέρου εξέφραζε την ελπίδα «πως το υπουργείο Πολιτισμού και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχουν καταλάβει την αστοχία τους και ζητάμε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση του προγράμματος, με αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών παραγωγών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση μας και μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος».
«Το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να μετονομασθεί σε Διεθνές για τον απλούστατο λόγο ότι ανέκαθεν πληρούσε αυτή τη διάσταση» επισήμαινε ακόμα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση των Ελλήνων ηθοποιών τόσο σε συνάντησή του την Παρασκευή όσο και μέσω των social media που έκαναν λόγο για βελγοκρατούμενες σκηνές, αλλά και ανεργία και χαμένες θέσεις εργασίας στον ήδη βεβαρημένο κλάδο τους.
Δείτε το βίντεο με την επίμαχη παράσταση και τα παλλόμενα πέη