Latest News

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μπάχαλο χωρίς τέλος με τους μετανάστες στον Πειραιά - Δεν φεύγουν οι πρόσφυγες από το λιμάνι, αλλά ο Δήμος


Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον υπαίθριο καταυλισμό στον Πειραιά, με την κατάσταση να είναι...
εκτός ελέγχου.

Στο λιμάνι του Πειραιά τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες/μετανάστες αναχώρησαν για το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σημερινός σχεδιασμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κάνει λόγο για μετακίνηση περίπου 500 ανθρώπων από το λιμάνι του Πειραιά προς το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας.
Χθες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων και στην Ηλεία 
Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.074 άτομα.
Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.
Πάντως οι πρόσφυγες δηλώνουν απροθυμία να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας εκτός Αττικής.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραιά είναι ότι και οι εκπρόσωποι του δήμου που από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών εκεί για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλέον αποχώρησαν μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη.
«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί {...} Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης.
ΟΗΕ: Η κατάσταση στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες επιδεινώνεται
Την ίδια ώρα SOS για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ελλάδα σήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών στους χώρους αυτούς και άλλους είναι πραγματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μελίσα Φλέμινγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες επικεντρώνοντας την κριτική της, όπως σημειώνει το Reuters, στις συνθήκες που επικρατούν στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ειδομένη.