Latest News

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Τρούμπα λάμπει ξανά - Τα 4 πιο in μπαρ της θρυλικής περιοχής του Πειραιά





Βράδυ Παρασκευής. Η ώρα είναι μόλις δέκα και έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα μπαρ της Τρούμπας. Η πάλαι ποτέ «αμαρτωλή» γειτονιά του Πειραιά είναι ο νέος in προορισμός διασκέδασης...
 στην πόλη. Καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες στολισμένες, με ψηλά τακούνια και αψεγάδιαστα μαλλιά, τρώνε και πίνουν κοκτέιλ στα μπαρ της 2ας Μεραρχίας.

Η Τρούμπα έγινε γνωστή ως την κακόφημη περιοχή του Πειραιά, όπου τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 γνώρισε μεγάλες δόξες λόγω των μαγαζιών που εξυπηρετούσαν, κυρίως τους ξένους στόλους -πρωτίστως τον αμερικανικό- που έδεναν στο λιμάνι. Η περιοχή λέγεται ότι πήρε το όνομα Τρούμπα από μια αντλία (τρόμπα) που υπήρχε στην αρχή της οδού 2ας Μεραρχίας στο λιμάνι για να εφοδιάζονται με νερό τα πλοία. Τότε ήταν γεμάτη καμπαρέ, οίκους ανοχής αλλά και χασισοποτεία-τεκέδες.

Οι οίκοι ανοχής έκλεισαν το 1968 και έκτοτε η Τρούμπα παρέμενε ζωντανή μονάχα μέσα από τους «σέρτικους» στίχους των ρεμπέτικων τραγουδιών και των δημιουργών τους οι οποίοι έζησαν και μεγαλούργησαν στα στενά σοκάκια της.
Τη δεκαετία του ’60 γυρίστηκαν στην Ελλάδα αρκετές ταινίες με θέμα τη ζωή στον Πειραιά, καθώς, όπως φαίνεται, οι ιστορίες που διαδραματίζονταν πίσω από τις βαριές κόκκινες κουρτίνες των καμπαρέ εξήπταν το ενδιαφέρον ακόμα και των θεοσεβούμενων νοικοκυραίων, οι οποίοι πρόθυμα πλήρωναν εισιτήριο για να τις δουν στη μεγάλη οθόνη.

Η Τρούμπα ξαναβρήκε τη λάμψη της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία που προσπαθεί να ξεπεράσει ακόμα τα εμπόδια από το Δήμο Πειραιά ή την Αστυνομία. Δίπλα στα λιγοστά ακόμη νέα spots λέγεται ότι ετοιμάζεται να εγκατασταθεί μια μεγάλη λίστα μπαρ και εστιατορίων. Το μόνο που περιμένουν είναι οι άδειες τους. Τέσσερα νέα μπαρ έχουν ανοίξει ήδη στην περιοχή που έχει μεταμορφωθεί στη πιο μοδάτη πιάτσα της νυχτερινής ζωής στον Πειραιά και όχι μόνο: Troubar, Lola’s Bar, Madama και Beluga.

Τα 4 πιο in μαγαζιά της Τρούμπας

Beluga Art : Η τέχνη της διασκέδασης

Το νέο talk of the town ακούει στο όνομα Beluga και βρίσκεται στην Τρούμπα.

Η υψηλή αισθητική και η ποιότητα είναι στοιχεία που μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την πρώτη κιόλας επίσκεψη του.
Ο Σπύρος Μητρόπουλος και ο Σάββας Παντελίδης είναι οι δημιουργοί που κρύβονται πίσω απ΄ αυτό τον μοναδικό artistic πολυχώρο, όπου συνδυάζει ιδανικά το vintage με το μοντέρνο στοιχείο και αποτελεί έναν all day προορισμό.
Το μοδάτο σκηνικό με τα εξαιρετικά γλυπτά και 75 έργα τέχνης να κοσμούν κάθε διάσταση αυτού του διαδραστικού χώρου είναι σίγουρο ότι θα διεγείρουν όλες σας τις αισθήσεις. Σε αυτόν τον χώρο δεν θα απολαύσετε απλά έναν ποιοτικό καφέ. Εδώ θα αφήσετε τον ΣΕΦ να σας καθοδηγήσει σε ένα γευστικό ταξίδι με γεύσεις και διακεκριμένες ποικιλίες κρασιού από όλο τον κόσμο, ενώ κορυφαίοι bartenders είναι πάντα έτοιμοι να δημιουργήσουν για εσάς μοναδικά cocktails συνοδεύομενα υπό τους ήχους της Jazz, swing, charleston και άλλων ωραίων μουσικών.
Ο χαρακτήρας του Beluga αδιαμφισβήτητα συναρπάζει όσους επισκεφθούν την Τρούμπα του Πειραιά.
Beluga Art (2ας Μεραρχίας 8-10 Πειραιάς)
Μια Λόλα από τα παλιά
Το all day bar «Lola’s» αποτελεί μια ευθεία αναφορά στο “αμαρτωλό” παρελθόν της περιοχής. Άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου του 2014. Στον ίδιο χώρο, τη δεκαετία του 1960, στεγαζόταν ένας κινηματογράφος. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που στην πρόσοψή του αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το όνομα «Λόλα».
Η διακόσμηση του μαγαζιού αντλεί έμπνευση από τα σκηνικά παλαιών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου- φυσικά και από την ομώνυμη - που γυρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια στη Τρούμπα. Μεγάλο ατού λένε οι θαμώνες στο «Lola’s» ότι αποτελεί η κουζίνα που θεωρείται ότι είναι ξεχωριστή. Δεν είναι τυχαίο που την προτιμούν καθημερινώς οι πελάτες ανάμεσά τους είναι πολλοί επιχειρηματίες, δικηγόροι, CEO μεγάλων εφοπλιστικών γραφείων, αλλά και όσοι έρχονται από όλη την Αθήνα για να κατηφορίζουν μέχρι το λιμάνι για να τη δοκιμάσουν ή απλά για να πιουν ένα ποτό στο λιμάνι.
(I«Lola’s Bar», 2ας Μεραρχίας 14, Τρούμπα)
Toubar, η εναλλακτική επιλογή
«Τroubar», ένα όνομα που προκύπτει από την ένωση των λέξεων «Τρούμπα» και «μπαρ», αλλά αν το αντιμετωπίσεις με μια πιο αγγλοσαξονική διάθεση μπορεί να ερμηνευθεί και ως «αληθινό μπαρ» (true bar). Δημιουργία πέντε κολλητών φίλων από τον Πειραιά, από την εφηβική τους ηλικία ακόμα, το «Troubar» άνοιξε τις πόρτες του στις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Με χαμηλό φωτισμό, έντονες κόκκινες αποχρώσεις και φωτιστικά καπελάκια, οι χώροι του «Troubar» αναβιώνουν την ατμόσφαιρα των καμπαρέ που λειτουργούσαν στην περιοχή στα μέσα του 20ού αιώνα, ενώ τα ασπρόμαυρα πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων της τέχνης συμπληρώνουν το ρετρό σκηνικό. Η μουσική παίζει ανάμεσα σε funky, jazz, soul, rock και groovy, ενώ κάθε Παρασκευή και Κυριακή, στη μικρή σκηνή του μπαρ, η οποία οριοθετείται από μια κίτρινη κορδέλα σαν κι αυτές που βάζει η Αστυνομία στα σκηνικά εγκλήματος, εναλλάσσονται δραστήρια σχήματα της soul, funk, rock σκηνής. Ο εξώστης, o οποίος αγκαλιάζει τη σκηνή από ψηλά, μετατρέπεται στο καλύτερο σημείο του μπαρ.

(«Troubar», Φίλωνος 131, Τρούμπα)
Επιστροφή στην αποπλάνηση
Η Madama συστήνεται όχι μόνο ως το πιο σαγηνευτικό new entry στο νυχτερινό τοπίο του Πειραιά, αλλά και ως ένα πολύτιμο μυστικό: για επισκέπτες που βρίσκουν καταφύγιο στη φιλόξενη μπάρα, για ζευγάρια που αποζητούν τη συνωμοσία περασμένων εποχών, για συντροφιές που ξέρουν να απολαμβάνουν όσα η νύχτα υπόσχεται.
Από τις 18:00 το απόγευμα και μέχρι το ξημέρωμα, υποδέχεται τους πελάτες στο κατακόκκινο σκηνικό της, έναν τολμηρό, θερμόαιμο χώρο που εμπνέει την περιπέτεια, χωρίς να ξεχνά στιγμή το στιλ της. Mε μίνιμαλ, σκούρες πινελιές, γεωμετρικά φωτιστικά οροφής και πάγκους που καταλήγουν στη μπάρα, εξάπτει την περιέργεια των θαμώνων.
Mε σκηνογραφία που προβλέπει τα διακριτικά σεπαρέ, στρέφει όμως το βλέμμα και προς το εξωτερικό του μαγαζιού, μαθαίνει πώς να είσαι του σαλονιού αλλά και του δρόμου. Κι ώσπου οι τακτικοί επισκέπτες να τελειώσουν μία ακόμη παρτίδα αυθεντικού μπαρ μπουτ, η Madama σερβίρει απολαυστικές ποικιλίες από ισπανικό χαμόν, πενταλογία κροστίνι ή φρούτα και τυριά.

(Madama, Μεραρχίας 9 & Φίλωνος 101, Πειραιάς)