Latest News

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αισιοδοξία για συμφωνία με το κουαρτέτο έως τις 25 Μαρτίου

Πρόοδος σημειώθηκε σε αρκετά σημεία της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών...

την Κυριακή. 
Αν και παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν εκ νέου από την Τρίτη, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου.
Η συνάντηση της Κυριακής διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και είχε ως αντικείμενο το δημοσιονομικό και το φορολογικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, ωστόσο υπάρχει διαφωνία ως προς την κατανομή.

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί το φορολογικό βάρος να πέσει στα εισοδήματα των 30.000 ευρώ και άνω, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Συμφωνία υπάρχει για κοινή κλίμακα εισοδήματος σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει συμφωνία και για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα, με ανώτατο συντελεστή 10%.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, βάσει της συμφωνίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπεται αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.
Παράλληλα, κατά της ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος και 26% το 2017.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, Κομισιόν και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην συμφωνούν μεταξύ τους, και προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση έχει τεθεί ένας ενδεικτικός κοινός στόχος.
Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 1% του ΑΕΠ δημοσιονομικό κενό έως το 2018.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν σε ενταντικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες.