Latest News

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ποια δάνεια θα γλιτώσουν από τα γεράκια των fundsΣχέδιο προστασίας από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκείνων που δόθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών....Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής», το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να επισπεύσει τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο φλέγον θέμα αλλά και να κλείσει νωρίς την πρώτη αξιολόγηση, καθώς τότε θα επιτευχθεί βελτίωση του οικονομικού κλίματος και δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν το... πρασίνισμα των μη εξυπηρετούμενων οφειλών προς τις τράπεζες.
Oπως για παράδειγμα μείωση των επιτοκίων.
Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και ετοιμάσει σχέδιο θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς, που δεν θα επιτρέπει τη μεταβίβαση σε funds «κόκκινων» δανείων που δόθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας και μάλιστα το ακίνητο αυτό είναι υποθηκευμένο.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης και την προστασία των «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον αυτά είναι κάτω από το ύψος των 500.000 με 1 εκατ. ευρώ.
«Ανάσα» στις επιχειρήσεις
Η πρωτοφανής οικονομική ύφεση που έχει πλήξει, πρωτίστως, τις εταιρείες αυτού του μεγέθους, είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης. Και μάλιστα όταν τα δάνεια αυτά αποδεδειγμένα διατέθηκαν από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για επενδύσεις και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο για αυτήν την κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων να επιδιώκει την ενεργοποίηση του «νόμου Δένδια», που προέβλεπε τη χορήγηση και φορολογικών κινήτρων προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να διευθετούν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Γραμμή προστασίας θα υπάρχει και για καταναλωτικά δάνεια χαμηλού ποσού, κάτω των 20.000 ευρώ, λένε οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», με δεδομένο ότι αυτά ελήφθησαν από νοικοκυριά που πραγματικά βρέθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Οι προθέσεις φάνηκαν, άλλωστε, και από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του αντιπροέδρου με τη συμμετοχή και του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους τους, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.
Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών.
Ενδεικτικές άλλωστε των κυβερνητικών αποφάσεων είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου»: «Ζητούμενο είναι το τραπεζικό σύστημα να αρχίσει να χρηματοδοτεί και πάλι ομαλά την πραγματική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει την αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να προστατεύσουμε τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες δανείων από επιθετικές πρακτικές. Ειδικά για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα επιδιώξουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Οι «γύπες» καραδοκούν
Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρηματολογήσει έναντι του κουαρτέτου των θεσμών πως τέτοια αγορά «κόκκινων δανείων», αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και funds, δεν υπάρχουν καλά καλά στην ΕΕ.

Στις διαπιστώσεις των συναρμοδίων υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως οι πιέσεις για τη δημιουργία αγοράς στην Ελλάδα ασκούνται από τον αμερικανικό παράγοντα.
Επιθετικά funds, λόγω της ύφεσης σε χώρες όπως της Βραζιλίας και αλλού φεύγουν από εκεί και αναζητούν άλλες αγορές, όπως της Ελλάδας, όπου οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος για αποσυμφόρηση από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τεράστιες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατόπιν συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς θεσπίστηκε πλαίσιο λειτουργίας των funds, ή όπως περιγράφονται στον νόμο Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με όρους και κριτήρια ως προς τη δράση τους.
Την εποπτεία των ΕΔΑΜΗΔ και ΕΜΑΜΗΔ έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ στις διατάξεις του περιγράφονται ποια δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα (όσα ξεπερνούν το διάστημα των 90 ημερών) καθώς και από πότε θα πρέπει να ενημερώνεται ο δανειολήπτης για την απόφαση μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου του σε funds. Εντός 12 μηνών πριν τη μεταβίβαση ειδοποιείται ο δανειολήπτης με εξώδικη πρόσκληση για διακανονισμό.
Σε εκείνο το πλαίσιο είχαν εξαιρεθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τη διαδικασία των πωλήσεων οι ακόλουθες κατηγορίες των «κόκκινων» δανείων:
1 Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.
2 Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας
3 Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).
4 Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και
5 Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις οι εξαιρέσεις αυτές παρατάθηκαν μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το σύνολό τους ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ. Για την ακρίβεια πρόκειται για το άθροισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πιστωτικών ανοιγμάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ που έκανε πρόσφατα το Ινστιτούτο Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου το σύνολο των «προβληματικών» δανείων υπολογίζεται σε 107 με 108 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής για διάστημα άνω των 90 ημερών αλλά και για εκείνα που είναι ληξιπρόθεσμα σε χρόνο κάτω των 90 ημερών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά ο οφειλέτης δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Από το σύνολο των 108 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επιχειρήσεις.
Το ύψος των «προβληματικών» επιχειρηματικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες. Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και 20 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.
Στα 28 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα και με πιστωτικά ανοίγματα στεγαστικά δάνεια. Από αυτά τα 12 δισ. δόθηκαν για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
Τέλος το σύνολο των 108 δισ. ευρώ συμπληρώνεται και από 10 δισ. ευρώ που προέρχονται από τις αναδιαρθρώσεις «κακών» τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει, ήδη, τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών με βάση των Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος αποστέλλοντας τα πρώτα ειδοποιητήρια σε δανειολήπτες.
Στο στόχαστρο οι ασυνεπείς
Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να εξαιρεί από το σχέδιο προστασίας που ετοιμάζει πολυτελείς κατοικίες οι οποίες ανήκουν σε κακοπληρωτές, καθώς και δανειολήπτες με υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εντούτοις δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη... προκειμένου να είναι συνεπείς έναντι των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.