Latest News

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η παρωδία με την κοκορομαχία στο Δήμο Πειραιά

Σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων έχει εξελιχθεί η κοκορομαχία μεταξύ της δημοτικής αρχής του δημάρχου Γιάννη Μώραλη και του συνδυασμού...
Το Λιμάνι της Αγωνίας.(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ) 
Αφορμή το θέμα των ιδιοκτητών παρόδιων ακινήτων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους επειδή τους έφτιαξαν πλατεία στα Καμίνια και τώρα καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Πειραιά.
Τη στιγμή που το πρόβλημα παραμένει άλυτο συνεχίζεται η κόντρα" χωρίς νόημα με μια νέα ανακοίνωση από το "Λιμάνι της Αγωνίας", με τον τίτλο  "Μια οφειλόμενη δημόσια απάντηση προς τον κ. Δήμαρχο".(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
"Με αφορμή σχετική δήλωση του κ. Δημάρχου, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε στο σοβαρό θέμα της επιβολής αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση εις χείρας τρίτου) εναντίον όσων παρόδιων ιδιοκτητών έχουν βεβαιωθεί κεφάλαιο και προσαυξήσεις από τη δημιουργία δύο πλατειών στην περιοχή των Καμινίων.
Στην από 12.2.2016 δήλωσή του καταβάλλεται προσπάθεια να επιρριφθούν προσωπικές ευθύνες σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, χωρίς όμως ο κ. Δήμαρχος να απαντά στα σοβαρά ζητήματα που θέσαμε, αφήνοντας αναπάντητα τα πολλά ερωτηματικά και χωρίς φυσικά να δεσμεύεται με κάποιο τρόπο ότι θα αξιοποιήσει όσα στοιχεία του καταθέσαμε, προκειμένου να απαλλαγούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες από την καταβολή κεφαλαίου και προσαυξήσεων.
Ο κ. Μώραλης αναγνωρίζει ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει τα απαραίτητα στοιχεία(!), ομολογώντας με αυτό τον τρόπο αδυναμία ή αν όχι και δόλο προκειμένου να συγκαλύψει ανθρώπους και καταστάσεις.
Αναρωτιόμαστε πότε τελικά θα καταφέρει να τα συλλέξει.
Στις ανυπόστατες κατηγορίες του και στη στοχοποίηση δημοτικών μας συμβούλων, απαντάμε δημόσια, διότι η παράταξή μας δεν έχει ούτε να κρύψει ούτε να φοβηθεί τίποτα, θυμίζοντας μερικές κρίσιμες «λεπτομέρειες»:
1) Επί δημαρχίας Στ. Λογοθέτη δε βεβαιώθηκε κανένα ποσό. Τα ποσά βεβαιώθηκαν επί δημαρχίας Αγραπίδη, νυν δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου του κ. Μώραλη. Έχει επομένως την ευχέρεια να τον ρωτήσει για ποιο λόγο αυτό συνέβη, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή Χρ. Αγραπίδη, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν τέσσερις (4) δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Μώραλη, έστελνε επιστολές στους υπόχρεους ιδιοκτήτες με τις οποίες τους εξηγούσε για ποιο λόγο δε χρειάζεται να καταβάλουν κανένα ποσό, που ειρήσθω εν παρόδω, κανένας άλλος Δήμος δεν έχει βεβαιώσει.
2) Επί δημαρχίας Αγραπίδη, μετά από πρόταση των κ. Λογοθέτη και κ. Γκερλέ, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίστηκε η ανάκληση των βεβαιώσεων και δόθηκε η εντολή στη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσει το θέμα, «ώστε να λυθεί οριστικά και να απαλλαγούν οι παρόδιοι από την καταβολή των ποσών που τους έχουν καταλογιστεί» (αρ. απ.791/14.12.2000).
Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο με την υπ’ αρ. 36/1.2.2001 κατά πλειοψηφία απόφασή του, τροποποίησε την παραπάνω απόφαση και ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου για την προσωρινή ανάκληση των βεβαιώσεων και για να εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες «η δυνατότητα απαλλαγής των παρόδιων από την καταβολή των ποσών που τους έχουν καταλογιστεί».
Υπέρ αυτής της απόφασης ψήφισαν και σύμβουλοι της νυν δημοτικής αρχής.
Η Νομική Υπηρεσία λόγω της δυσχέρειας αντιμετώπισης του θέματος εισηγήθηκε τη λήψη γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή από καθηγητή Πανεπιστημίου.
Γιατί δε ρωτά λοιπόν ο κ. Μώραλης τους δικούς του συμβούλους, που τότε ήταν δημοτική αρχή, για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία ποτέ δεν προχώρησε;
3) Επί δημαρχίας κ. Μιχαλολιάκου με την υπ” αρ. 714/18.12.2013 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ανάκληση όλων των αναγκαστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες του υπ” αρ. 5323 χρηματικού καταλόγου καθώς και κάθε άλλης όμοιας περίπτωσης οφειλετών, η αναστολή των διεκδικήσεων του Δήμου και η απόσυρση από τις τράπεζες των δεσμεύσεων των καταθέσεων, με τη ρητή πλήρωση όλων των προϋποθέσεων του Νόμου.
Υπέρ αυτής της απόφασης ψήφισαν και τέσσερις (4) σύμβουλοι που σήμερα ανήκουν στην παράταξη του κ. Μώραλη.
Όμως ο κ. Μώραλης δεν ρωτά και δεν εγκαλεί κανένα σύμβουλο ή συνεργάτη του, αλλά κατά την προσφιλή του τακτική επιτίθεται στην παράταξή μας, με μία δήλωση που επί της ουσίας δεν απαντά σε τίποτα, ακολουθώντας την τακτική της καθυστέρησης, σ’ ένα θέμα που ΟΛΗ η αντιπολίτευση πιέζει για τη λήψη επιτέλους απόφασης.
Από όλα τα δεδομένα προκύπτει ότι:
1) Η δημοτική αρχή Αγραπίδη αποδέχθηκε αρχικά την πρόταση του κ. Γκερλέ, στη συνέχεια την τροποποίησε και τελικά αυτή η δημοτική αρχή από το 2000 έως το 2006, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την επίλυση του θέματος, όπως ήδη περιγράψαμε.
2) Καμία από τις δημοτικές αρχές από το 2000 έως και τη σημερινή δεν επιδίωξε την είσπραξη των βεβαιωθέντων ποσών και δεν επέβαλε αναγκαστικά μέτρα.
Επομένως, τόσο η παράταξή μας, όσο και οι σύμβουλοί μας, για τους οποίους η ανακοίνωση του Δημάρχου παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν σύμβουλοι της μειοψηφίας, δεν είχαν κανένα λόγο να προβούν σε επιπλέον ενέργειες.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο κ. Μώραλης προέβη σε κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παρόδιων ιδιοκτητών.
3) Πράγματι, αρχικά θεωρήσαμε ότι και η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη συμπεριλαμβανόταν στους πραγματικούς υπερασπιστές των ιδιοκτητών, παραδεχτήκαμε όμως ότι ως προς αυτό δεν παραπλανηθήκαμε απλώς, αλλά εξαπατηθήκαμε.
Η εξαπάτηση συνεχίζεται με ψευδείς αναφορές στη δήλωση, όπως ότι δήθεν ποτέ δε συμφώνησαν με την εισήγηση και δήθεν αυτή τους παραδόθηκε τις 5/2, αντί της ορθής ημερομηνίας 2/2.
4) Όσον αφορά το αν έχει υπολογιστεί η δωρεά των 30.000.000 δρχ. της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, που έγινε δεκτή με την υπ’ αρ. 678/1995 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, στην οποία τότε συμμετείχαν και μέλη της παράταξης του κ. Μώραλη, με αντίστοιχη μείωση των καταλογισθέντων ποσών, ας ρωτήσει τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και τη δημοτική αρχή Αγραπίδη τι απέγινε, διότι όπως η Υπηρεσία Δόμησης μας πληροφόρησε δεν ήταν δική της αρμοδιότητα η αφαίρεση αυτού του ποσού κατά τη σύνταξη του πίνακα αναλογισμού, αυτό θα έπρεπε να γίνει στη συνέχεια από άλλες υπηρεσίες, στις οποίες φαίνεται πώς κάποιοι «ξέχασαν» να αναφέρουν το περιβόητο ποσό της δωρεάς.
Ο κ. Μώραλης εξακολουθεί να αναζητά ευθύνες από την αντιπολίτευση και όχι από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Δικαίωμά του.
Αναρωτιόμαστε όμως γιατί δεν έχει, αν όχι το ενδιαφέρον, τουλάχιστον την περιέργεια να πληροφορηθεί που πήγαν αυτά τα 30.000.000 δρχ.(!).
Εκτός αν γνωρίζει και καλύπτει, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Μώραλη, στον οποίο αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι δε διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία ούτε και γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου και του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου-όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί- ότι προ της ψήφισης του Ν. 3202/2003 (α. 28 παρ. 4) το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε τη δυνατότητα να απαλλάσσει υπό προϋποθέσεις τους οφειλέτες από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, όπως ισχύει σήμερα σύμφωνα και με το α. 174 του Ν. 3463/2006.
Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί μεταξύ άλλων και τη γνώση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι όταν μία δημοτική αρχή δε μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε μικρά διαδικαστικά θέματα, είναι φανερό πώς δε θα μπορέσει να λύσει τα μεγαλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε τον κ. Μώραλη που με έμφαση υπενθυμίζει στους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες πόσο σταθερά και διαχρονικά ευαισθητοποιημένοι είναι οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι στην υπεράσπιση δίκαιων αιτημάτων των πολιτών.
Επαναλαμβάνουμε ότι όσα στοιχεία με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, τα έχουμε θέσει στη διάθεσή του, όπως και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχτεί και να προχωρήσει επιτέλους στη διαγραφή των οφειλών και των προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί εναντίον των παρόδιων ιδιοκτητών ακινήτων στα Καμίνια.
Ειδικότερα για τις προσαυξήσεις έχει την ευχέρεια να καλέσει τους παρόδιους ιδιοκτήτες να υποβάλουν σχετικό αίτημα για να προχωρήσει η διαγραφή τους.
Ας κάνει τουλάχιστον αυτό ως πρώτο βήμα.
Ο Δήμαρχος της πόλης μας πρέπει επιτέλους να το αντιληφθεί: Ο «Πειραιάς Νικητής» δε γίνεται με σλόγκαν, με ευχές και ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά με αποφασιστικότητα, γνώση των θεμάτων σε βάθος και απαλλαγή από κάθε είδους βαρίδια, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις".
@ Κοιτάτε, και οι μεν και οι δε, να λύσετε πρώτα το πρόβλημα των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους γιατί τώρα μιλάμε για την παρωδία με την κοκορομαχία στο Δήμο Πειραιά...