Latest News

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Στον αέρα τα μαγαζιά στο Μικρολίμανο

Στον αέρα βρίσκονται οι αυθαίρετες κατασκευές παραλιακών μαγαζιών στο Μικρολίμανο, καθώς έληξε η παράταση για την αναστολή των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης από τον...
περασμένο Νοέμβριο.
Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος παραβρέθηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστέλλας, στο εστιατόριο «Ζορμπάς» στο Μικρολίμανο.
Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα παράπονά τους στον δήμαρχο για την καθυστέρηση στην ανάπλαση της παραλίας. Το έργο της ανάπλασης δεν έχει προχωρήσει καθόλου και βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν πριν από 14 μήνες.
 Η παράταση ενός χρόνου έχει λήξει εδώ και δύο μήνες και εκκρεμούν οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στα μαγαζιά της παραλίας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να πει κάτι καινούργιο για την ανάπλαση της περιοχής.
"Το πρόβλημα είναι συσσωρευμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Το να κρίνουμε το τι έκαναν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν βοηθάει στην παρούσα φάση. Προφανώς κι εκείνοι, προσπαθούσαν να βοηθήσουν, προσπαθούσαν να βρουν μια λύση, παραδίνοντας μια κατάσταση, που θα έπρεπε ίσως, να είχαν παρέμβει πολύ νωρίτερα και να λυθεί το θέμα αυτό πριν από δεκαετίες, γιατί τώρα πραγματικά εν μέσω κρίσης είναι ακόμη δυσκολότερο.
Παρόλα αυτά, ξέρετε καλά, πως σε συνεργασία με το σύνολο των καταστηματαρχών – κάναμε τέσσερις και περισσότερες συναντήσεις την περσινή χρονιά – από κοινού αποφασίσαμε να πάρουμε την παράταση που έληξε βέβαια τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να γίνει η ανάπλαση του Μικρολίμανου που δεν είναι ζητούμενο μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά είναι για όλον τον Πειραιά και για όλους τους επισκέπτες του Πειραιά και τους τουρίστες. Μπορεί να γίνει από τις πιο ωραίες περιοχές της χώρας".
Ευθύνες χωρίς ονοματεπώνυμο
"Οι ευθύνες είναι πολλές. Είναι των Δημοτικών Αρχών ή άλλων φορέων, είναι και των καταστηματαρχών. Ο καθένας μην προσπαθεί να «βγάλει» από πάνω του την ευθύνη. Η ευθύνη είναι συνολική. Συνολικά πρέπει να λάβουμε την ευθύνη να το λύσουμε.
Πρόκειται για παθογένειες της χώρας και η πόλη δεν διαφέρει από την χώρα. Παθογένειες δεκαετιών δεν λύνονται σε μία χρονιά ή δύο χρονιές, ούτε από την Δημοτική Αρχή ούτε από την όποια νέα Κυβέρνηση.
Επαναλαμβάνω, καταβάλλουμε προσπάθειες. Για το συγκεκριμένο, επειδή σας απασχολεί πολύ και είναι λογικό, έχουμε πάει στο αρμόδιο Υπουργείο στη Γενική Γραμματεία, έχουμε ζητήσει ένα χρόνο παράταση. Την περασμένη χρονιά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός μας, τον Απρίλιο και αυτό που καταφέραμε εν μέσω και δύο εκλογικών αναμετρήσεων, δημοψηφίσματος και πολύ μεγάλων προβλημάτων για τη χώρα, είναι να κάνουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αλλαγή χάραξης του αιγιαλού, την οποία υποβάλαμε στην επιτροπή αιγιαλού. Έχει δεσμευθεί η Περιφερειάρχης κα Δούρου, ότι θα χρηματοδοτήσει αυτήν την ανάπλαση μόλις έχουν το σύνολο των εγκρίσεων και την ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Νομίζω ότι μέσα στο 2016 και επειδή πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μας δώσει την παράταση που θέλουμε μέχρι το τέλος τους έτους, γιατί πραγματικά την δικαιούμαστε, θα ξεκινήσει αυτό το έργο που θα δώσει μια «ανάσα» στην περιοχή και στην πόλη".
@ Σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση της παραλίας στο Μικρολίμανο έχει καθυστερήσει και υπάρχουν ευθύνες που έχουν ονοματεπώνυμο στο Δήμο Πειραιά...