Latest News

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εκτός τόπου και εκτός χρόνου

Αν κάποιος άκουγε ή διάβαζε το όραμα και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τον Πειραιά ως Πόλη-Λιμάνι στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τότε μάλλον θα νόμιζε ότι βρίσκεται ακόμα στην προεκλογική περίοδο τον Μάιο του 2014 ή θα πίστευε ότι μιλούν για...
άλλη πόλη!
Η ημερίδα με θέμα:«Πειραιάς, Πόλη-Λιμάνι»
πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου και αναφέρθηκαν λίγο πολύ όσα λέγονται κατά την διάρκεια προεκλογικών περιόδων στο Δήμο Πειραιά. Ενδεικτικά ειπώθηκαν μεταξύ άλων τα εξής:
Επαναλαμβάνω: αυτά τα δικαιούται η πόλη του Πειραιά. Δεν μπορεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής ενός Λιμανιού. Άποψη δική μου και της Δημοτικής Αρχής, την οποία είχαμε πει προεκλογικά, είναι ότι η ανάπτυξη του Πειραιά θα έρθει, βλέποντας τη θάλασσα.  Βλέποντας στο Λιμάνι...
Όραμά μας είναι η ανάδειξη του Πειραιά ως Επιχειρηματικού, Τουριστικού, Πολιτιστικού, Ναυτιλιακού και Εμπορικού Προορισμού Διεθνούς Αναγνωρισιμότητας και Εμβέλειας, προστιθέμενης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας. Αυτό είναι το όραμά μας για τον Πειραιά και πιστεύω πως είναι μονόδρομος η ανάπτυξη να έρθει από τη θάλασσα. Δεν έχουμε σαν Πόλη κάποιες άλλες δυνατότητες να εκμεταλλευθούμε, έχουμε τη ναυτιλία, τον τουρισμό, το Λιμάνι, τα στεριανά επαγγέλματα που αφορούν στη ναυτιλία. Αυτά πρέπει να αναπτύξουμε...(!)
Ο Πειραιάς όμως είναι και γειτονιά για τα παιδιά, τόπος δουλειάς για τους νέους, τόπος ασφαλούς και ποιοτικής διαβίωσης της οικογένειας, αξιοπρέπειας  και αναψυχής της τρίτης ηλικίας...(!) Η οικονομική, κοινωνική, οργανική επανένωση του Πειραιά, της Πόλης και του Λιμανιού του, είναι η κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών μας.(!) Δουλεύουμε συστηματικά, με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμος, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά εργαλεία, εφαρμόζοντας τα πλέον σύγχρονα μοντέλα και τις βέλτιστες πρακτικές.(!) Το σχέδιο μας για την πόλη, βασίζεται καταρχήν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του Πειραιά. Να γίνει η Πόλη τεχνολογικά «έξυπνη», αστικά «βιώσιμη», αναπτυξιακά «γαλάζια», και περιβαλλοντικά, δυστυχώς… «πράσινη». Μακάρι να μπορούσε να γίνει κόκκινη, αλλά περιβαλλοντικά είναι «πράσινη». Ο Πειραιάς δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο «Maritime Cluster», σε ένα ζωντανό ναυτιλιακό οικοσύστημα(!). Όπως γνωρίζετε στην πόλη μας, ζούμε πια με το μεγαλεπίβολο όραμα της φιλοξενίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021 από τον Πειραιά. «Η πλωτή πόλη»,  όπως ονομάσαμε τον φάκελο της υποψηφιότητάς μας, το ναυτικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, έχει όλα εκείνα τα ασυναγώνιστα εφόδια, πολιτιστική δημιουργία, υποδομές, ανθρώπινο κεφάλαιο, ιστορία, που είναι απαραίτητα για μια άρτια, οργανωτικά και καλλιτεχνικά παραγωγή.(!)Αποδείξαμε άλλωστε τον Μάιο του 2015, ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, όταν κατά κοινή ομολογία, καταφέραμε να διοργανώσουμε με  επιτυχία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας στον Πειραιά..."(!) 
@Με δύο λόγια, και εκτός τόπου και εκτός χρόνου...