Latest News

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Τέσσερις ημέρες για 7 φόρους

Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος για αγρότες και επιχειρήσεις...

δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάθεση πινακίδων, κ.λπ. πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά για τις περισσότερες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία είναι πολύ τσουχτερά.

Συγκεκριμένα, τις πέντε τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

1. Τη μηναία δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τη δόση του Δεκεμβρίου ή αφήσουν απλήρωτη κάποια άλλη οφειλή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, εξαιτίας του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.

2. Την τρίτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί τον Δεκέμβριο ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Εως τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας.

4. Τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου, οι μεγάλες επιχειρήσεις.

5. Την κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τους. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

6. Οι αγρότες την καταβολή των επιπλέον ποσών, λόγω αύξησης της προκαταβολής φόρου. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση τής επιπλέον προκαταβολής φόρου (αυξήθηκε από το 27% στο 55%).

7. Ολες οι εταιρείες, έως την ερχόμενη Πέμπτη, την καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

8. Οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες την καταβολή της αυξημένης προκαταβολής φόρου (από το 80% στο 100%), αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

9. Οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016, να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, που θα πρέπει όμως να γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού.