Latest News

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το κόστος των capital controls στην οικονομία

Σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι άμεσες συνέπειες στην αγορά, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και περιορισμών στην...

κίνηση κεφαλαίων. Και σε αυτό το ποσό, δεν συμπεριλαμβάνεται ο τομέας του τουρισμού.

Σε μία περίοδο αιχμής για το λιανεμπόριο, καθώς οι περισσότεροι κάνουν αγορές πριν φύγουν για διακοπές ενώ ξεκίνησαν και οι θερινές εκπτώσεις στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, χάθηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κλάδος των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε σχετικό δημοσίευμα.

Τις πρώτες ημέρες των ελέγχων κεφαλαίου, ένα μέρος του τζίρου μεταφέρθηκε στα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων. Αλλά η κίνηση υποχώρησε και σε αυτούς τους κλάδους στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην μετριασθούν οι συνολικές απώλειες στο λιανεμπόριο.
Σημαντικές απώλειες μετρούν και οι επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα έσοδα που χάνει η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της δυσκολίας υλοποίησης των εξαγωγών, υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή έχουν χαθεί περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό στο οποίο δεν υπολογίζεται το κόστος που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις η μη έγκαιρη παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, η αξία των προϊόντων σε έλλειψη εξαιτίας των προβλημάτων στις εισαγωγές, εκτιμάται ότι φτάνει στα 600 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή συνολικά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, περίπου 4.500 κοντέινερ με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα είναι μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι εισαγωγικές εταιρείες αδυνατούν να προβούν σε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συντηρητικές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία της Κύπρου. Ομως, ο «κανόνας» της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», είναι πως κάθε ημέρα καθυστέρησης στο εμπόριο προκαλεί μείωση της τάξης του 1% στο σύνολο της εμπορικής κίνησης μίας χώρας.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, η τραπεζική αργία και οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν δραματικές συνέπειες και στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, πριν από τις 28 Ιουνίου, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαστήματος που ήταν κλειστές οι τράπεζες, όπως και από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν τα αντίστοιχα διαστήματα, το ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο.