Latest News

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Οδηγός επιβίωσης στις συναλλαγές με τις Τράπεζες

Με μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να ορισθούν οι κανόνες λειτουργίας των Τραπεζών, από την Δευτέρα, οπότε και...
πιθανότατα ανοίγουν.  
 Οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς, αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ. Επιταγές θα επιτρέπεται να κατατεθούν.   Τα capital controls θα παραμείνουν με ημερήσιο όριο 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ με το προνόμιο όμως της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα.    
Το τουριστικό συνάλλαγμα από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, θα περιοριστεί στα 1.000 ευρώ!   Μια δελεαστική ρύθμιση που εξετάζεται είναι για τα «νέα» χρήματα που θα εισέλθουν από Δευτέρα στο τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει η σκέψη αυτά να απαλάσσονται από τα capital controls.   «Παλαιά» θεωρούνται εκείνα που την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες ήταν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στόχος του διαχωρισμού του «παλαιού» με το «νέο» χρήμα και η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.   Αναλυτικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και ρεπορτάζ του euro2today, εφόσον ένας πελάτης φέρει πίσω σε μία από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό τότε, επειδή το ποσό θα θεωρηθεί νέο χρήμα θα τοποθετηθεί σε νέο λογαριασμό του δικαιούχου και δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.   Το ίδιο θα ισχύει και για όποιον π.χ. εισπράξει χρήματα από μία πώληση (σπιτιού, σκάφους κ.ά.) και τα πάει στην τράπεζα όπου θα ανοίξει νέο λογαριασμό και για επιχειρηματίες που θα φέρουν εντός του τραπεζικού συστήματος νέα ρευστότητα.   Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες (από Δευτέρα θα λειτουργούν όπως και πριν από το κλείσιμο των τραπεζών). Εφόσον ο κάτοχός τους τα βγάλει από τη θυρίδα και τα βάλει σε νέο λογαριασμό τότε και αυτά δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους.   Τι θα γίνει όμως με τα χρήματα που βρίσκονται στα σεντούκια ή είναι ύποπτα για «μαύρα»; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το σενάριο να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εάν επιστρέψουν στην τράπεζα, να πιστωθούν ως νέο χρήμα σε υπολογαριασμό, ωστόσο εγείρεται ένα ηθικό ζήτημα ως προς τους υπόλοιπους καταθέτες.