Latest News

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Στις ράγες του Τραμ τα αρχαία του Πειραιά

Στη Βουλή έφτασε η διέλευση του Τραμ- Τρένου στα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Αστικών Πυλών...
του Πειραιά..
Αυτό είναιτο θέμα της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, στους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τραμ αναμένεται να περάσει μέσα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Αστικών Πυλών, από την οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, που έχει χαρακτηριστεί σημαντικότατο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. 
Όπως τονίζει ο κ. Κατσαφάδος, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Νόμου 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων, «για επεμβάσεις μείζονος σημασίας σε μνημεία, χώρους και τόπους..» απαιτείται γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κατόπιν έκδοση σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, για τη διέλευση του τραμ μέσα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ουδέποτε γνωμοδότησε το ΚΑΣ, αλλά ούτε και εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση. Η έγκριση, αναφέρει, δόθηκε με απλή αλληλογραφία μεταξύ της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων και των μελετητών. 
Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αλλά και πώς πρόκειται να διασφαλισθεί ότι η διέλευση του Τραμ-Τρένου ακόμα και στα όρια αρχαιολογικού χώρου, δεν πρόκειται να προκαλέσει άμεση ή έμμεση βλάβη στα εναπομείναντα αρχαία.