Latest News

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί το "Λιμάνι της Αγωνίας" δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό στο Δήμο Πειραιά


Με μια ανακοίνωση 515 λέξεων το Λιμάνι της Αγωνίας εξηγεί  τους λόγους που καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Πειραιά για...
το 2015.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
    
"Ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό κείμενο, καθώς αντικατοπτρίζει  τις πολιτικές επιλογές και τις αντιλήψεις της πλειοψηφίας που τον εισηγείται. Η νέα δημοτική αρχή, δεν κατέθεσε  έναν προϋπολογισμό, που να έχει γεννηθεί μέσα από διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διαδικασίες των φορέων και των κατοίκων,  που ν’ αγγίζει τα προβλήματα των δημοτών, να είναι  κοινωνικά δίκαιος, περιβαλλοντικά ευαίσθητος, αναπτυξιακός και παραγωγικός και να απαντά στις ανάγκες της δύσκολης εποχής που διανύουμε.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα της η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί πολλά πράγματα, αναρωτιόμαστε όμως σήμερα γιατί από τον προϋπολογισμό αρκετά απ’αυτά απουσιάζουν, όπως έργα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέτρα για την στήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης μας και την τόνωση της τοπικής αγοράς. Αναρωτιόμαστε ακόμη  για παράδειγμα  που είναι η στέγαση 100 νέων επιχειρήσεων στο χώρο του εργοστασίου ΡΕΤΣΙΝΑ, η αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας ή το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Σακκελίωνα; Τι έγιναν όλα αυτά τα έργα μετά τις εκλογές; 
Δυστυχώς, δεν εντοπίζουμε μεγάλες διαφορές της νυν δημοτικής αρχής με την προηγούμενη, καθώς σε πολλά σημεία η φιλοσοφία και οι στόχοι τους ταυτίζονται, όπως και οι παθογένειες στους προϋπολογισμούς που καταθέτουν.  Ειδικότερα, ο σημερινός  προϋπολογισμός  είναι ασαφής σε πάρα πολλά σημεία, καθώς αναφέρονται αόριστα ποσά, άλλοτε εξαιρετικά μικρά, άλλοτε εξαιρετικά μεγάλα, χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Ακόμη για τα σχολεία η δημοτική αρχή δίνει μόνο την κρατική επιχορήγηση και τίποτα παραπάνω, όταν τα σχολικά κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση. Απουσιάζει, επίσης,  η  μέριμνα για τα κτίρια και τα μνημεία της πόλης, ενώ η «ΧΡΩΠΕΙ» υπάρχει, με προϋπολογισμό όμως  1,00€, καθώς ο Δήμος  δεν έχει ακόμη βρει τους πόρους για να γίνει το έργο αυτό. Επιπλέον δεν υπάρχει ειδικό παράρτημα για τις δράσεις των δημοτικών κοινοτήτων συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.
Το ΛτΑ όμως, εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο στη  μείωση των ανταποδοτικών τελών, τη βοήθεια  σε κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και την ανάπτυξη  πρόσθετων κοινωνικών υπηρεσιών. Την αποτροπή  άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου, την διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και  την χρήση των εσόδων  απ΄τα ανταποδοτικά τέλη ως ειδικού κονδυλίου που θα αξιοποιεί ο Δήμος προς όφελος των πολιτών, δηλ. ένα κοινωνικό και πράσινο ταμείο.
Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον προυπολογισμό, διότι εκτός των επι μέρους ενστάσεών μας και διαφωνιών, περιμέναμε ο φετινός προϋπολογισμός , που καταρτίστηκε από μία νέα δημοτική αρχή, η οποία προεκλογικά έταξε πολλά στους ψηφοφόρους, από θέσεις εργασίας έως ριζική αλλαγή της πόλης να είναι πιο εμπνευσμένος, πιο φιλικός και  συμβατός με τις ανάγκες των δημοτών. 
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» ξεκαθαρίζει ότι θα ψήφιζε έναν προϋπολογισμό με σοβαρή κοινωνική πολιτική, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει την πόλη μας, με τη δημιουργία υποδομών για μία ανάπτυξη, η οποία πρέπει να αφορά τους πολλούς, με στόχο  ν’ αλλάξει η σημερινή εικόνα της πόλης μας και να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας. Η οπτική της νέας δημοτικής αρχής απέχει πάρα πολύ, από τους δικούς μας στόχους για την οικοδόμηση μιας νέας, ανθρώπινης, δημοκρατικής, αλληλέγγυας και φιλόξενης πόλης".